Παιδιά: Δίαιτα μετά τις διακοπές;

21-08-2017

Το καλοκαίρι είναι για τα παιδιά! Όχι μόνο τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα. Στις μικρές όμως ηλικίες οι καλοκαιρινές αναμνήσεις χαράσσονται ανεξίτηλα στις μνήμες. Μάλιστα πολλές από τις αναμνήσεις αυτές σχετίζονται και με τη διατροφή. Το άρωμα από τα καλοκαιρινά φρούτα, το μεσημεριανό παγωτό μετά το φαγητό ή τα τραγανά τηγανιτά καλαμαράκια. Το καλοκαίρι, δεν αποτελεί την ιδανική εποχή για δίαιτα, πόσο μάλλον για τους μικρότερους. Καθώς όμως οι διακοπές τελειώνουν, πολλοί γονείς προβληματίζονται για το πως θα καταφέρουν να βάλουν και πάλι τα παιδιά τους στο απαραίτητο διατροφικό «πρόγραμμα». Θυμηθείτε πως προτεραιότητα δεν έχει να στερηθούν τα παιδιά τις αγαπημένες τους γεύσεις, αλλά οι γονείς καλούνται να βάλουν τις βάσεις μίας ισορροπημένης διατροφής.

Ξεκινήστε σταδιακά να επαναφέρετε τη διατροφή του παιδιού σας στις συνήθειες που είχε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε αυτή την προσπάθειά σας, σύμμαχός σας θα είναι οι παρακάτω πολύ απλές συμβουλές.

Γλυκό υποκατάστατο

Η αδυναμία των περισσότερων παιδιών δεν είναι άλλη από το παγωτό! Αντί να τα κόψετε «μαχαίρι» την αγαπημένη τους συνήθεια ετοιμάστε το δικό σας παγωτό με βάση τα φρούτα. Το πεπόνι, το καρπούζι και τα ροδάκινα είναι ακόμη αρκετά γλυκά και μπορείτε να τα μετατρέψετε εύκολα σε παγωμένες «γρανίτες». Εάν χρειαστεί προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι, κομμάτια από άλλα φρούτα, καρύδα, γιαούρτι, γάλα ή τριμμένο μπισκότο. Η γλυκιά εναλλακτική στο παγωτό, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τα παιδιά.

Το σωστό timing

Προσπαθήστε σταδιακά να επαναφέρετε τις διατροφικές συνήθειες, στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου που ξεκινάει σε μερικές εβδομάδες. Το θρεπτικό πρωινό, τα σνακ και τα σπιτικά κυρίως γεύματα, θα βοηθήσουν το παιδί να χορτάσει και το βιολογικό ρολόι του μεταβολισμού να επανέλθει. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αναγνωρίζουν από μικρή ηλικία τα σημάδια της πείνας, με στόχο να αποφεύγει το περιττό, και καθόλου θρεπτικό, τσιμπολόγημα.

Γίνετε εσείς το πρότυπο

Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τις συνήθειες των γονιών τους. Δεν μπορείτε λοιπόν να τους ζητάτε να μπουν και πάλι σε πρόγραμμα, εάν πρώτα εσείς οι ίδιοι δεν έχετε πάρει απόφαση να επανέλθετε στις ισορροπημένες διατροφικές σας επιλογές. Όσο τα σχολεία είναι ακόμη κλειστά, μία καλή ιδέα θα ήταν να μπείτε στην κουζίνα και να μαγειρέψετε με τα παιδιά σας, με στόχο να γνωρίσουν τις πρώτες ύλες, τα αρώματα, τις γεύσεις και τη χαρά της προετοιμασίας του σπιτικού φαγητού. Μέσα από την μαγειρική τα παιδιά μαθαίνουν να πειραματίζονται και να αγαπούν «δυσκολότερες» επιλογές, όπως τα λαχανικά.

Φυσική δραστηριότητα

Οι καλοκαιρινές διακοπές συνήθως συνοδεύονται από πολύ κολύμπι, παιχνίδια στη θάλασσα ή κυνηγητό με φίλους. Γυρνώντας από τις διακοπές προσπαθήστε να κρατήσετε στα «ύψη» τη φυσική δραστηριότητα του παιδιού σας με περιπάτους στην πόλη για δουλειές, φροντίδα του μπαλκονιού ή του κήπου, καλοκαιρινό κολύμπι ή όποιο άλλο άθλημα της επιλογής του.

Εάν σας απασχολεί το σωματικό βάρος ή οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός διαιτολόγου.

 Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com