Υγειονομικός συναγερμός των αρχών για την επιδημική έξαρση της ιλαράς

09-12-2017

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιδημική έξαρση της ιλαράς τους τελευταίους τρεις μήνες στη χώρα μας, θέτοντας σε υγειονομικό συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.  Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν τον περασμένο Μάιο αλλά έχουν εκτιναχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο τόσο σε πληθυσμούς Ρομά, όσο και στον γενικό πληθυσμό, και ιδίως στην ηλικιακή ομάδα 24 έως 35 χρόνων που υπήρχε κατά κύριο λόγο ατελής εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της επιδημικής έξαρσης και μέχρι σήμερα  έχουν καταγραφεί συνολικά 690 κρούσματα καθώς και  δύο θάνατοι λόγω επιπλοκών της νόσου, σε βρέφος λίγων μηνών και 17χρονο Ρομά, αντίστοιχα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το επίκεντρο της ιλαράς βρίσκεται στη νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. Πιο αναλυτικά, από τα 690 συνολικά κρούσματα, τα 422 έχουν καταγραφεί στην Αττική και τα 122 στην Πελοπόννησο (η καταγραφή αφορά τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας). Άλλα 75 κρούσματα σε Αχαΐα και Ηλεία, 24 κρούσματα στη Στερεά Ελλάδα και 31 στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μονοψήφιος.

Μάλιστα, τα κρούσματα μέσα σε ένα μήνα εκτιναχτεί:  στη Στερεά Ελλάδα τα κρούσματα από 4 τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 17, στη Δυτική Ελλάδα από 21 έγιναν 46 και στην κεντρική Μακεδονία τα 3 κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 28.

Γρίπη

Σε ότι αφορά τη γρίπη, κατά την εβδομάδα 48/2017 (27 Νοεμβρίου – 03 Δεκεμβρίου 2017) καταγράφηκαν   7   σοβαρά   κρούσματα   εργαστηριακά   επιβεβαιωμένης   γρίπης,   με   νοσηλεία   σε   Μ.Ε.Θ.. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα σε Μ.Ε.Θ. δεν είχε εμβολιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Το κρούσμα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.