Δέκα κάλπες την ερχόμενη Τετάρτη για την υπόθεση Novartis στη βουλή

16-02-2018

«Κάλπες» για την υπόθεση Novartis θα στηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σε μια συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής να στηθούν δέκα κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στη πρόταση συγκρότησης της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι στο θέμα Novartis αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα για την στάση που θα ακολουθήσει η ΝΔ την Τετάρτη.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ενότητας και δήλωσε ότι απαιτεί «συστράτευση» ενώπιον της επίθεσης που δέχεται η παράταξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα λύσουμε τις εσωτερικές διαφωνίες, προσωπικές και πολιτικές, που αυτονόητο είναι να υπάρχουν σε κάθε μεγάλο κόμμα, την ώρα που η παράταξη δέχεται μια άθλια και συκοφαντική επίθεση. Δίνουμε τον αγώνα όλοι μαζί. Αυτό απαιτεί η κομματική μας βάση. Και αυτό θα κάνουμε».

Άλλωστε πηγές από τη Ν.Δ. ανέφεραν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «όχι» στις δέκα κάλπες, επειδή η κυβέρνηση τις στήνει για λόγους εντυπώσεων, «για να συνεχίσει το show με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους», αλλά και επειδή «στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και άρα το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η Βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει την υπόθεση», το οποίο σημαίνει ότι έπρεπε να στηθεί μόνο μία κάλπη.