Χωρίς τους εμπλεκομένους πολιτικούς η αυριανή συνεδρίαση για τη Novartis

26-03-2018

Χωρίς τους ….εμπλεκόμενους πολιτικούς θα συνεδριάσει την Τρίτη η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς  με επιστολή του στον πρόεδρο της Προανακριτικής γνωστοποίησε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.

Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για σκευωρία, η οποία οργανώθηκε και υλοποιείται από τη «γνωστή σε όλους γελοία συμμορία». Υποστηρίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα να εμφανιστεί στην επιτροπή εφόσον αυτή εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης και αφού θα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή του Παν. Πικραμμένου προς τον Θ. Δρίτσα. Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμφανιστεί «για την έκφραση γνώμης για διαδικαστικά θέματα».

Από την πλευρά του ο Δημ. Αβραμόπουλος στη δική του επιστολή θέτει ζήτημα νομιμοποίησης για τις εργασίες της επιτροπής από τη στιγμή που αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, σημειώνει πως «κατά παραβίαση κάθε δικονομικού και ουσιαστικού κανόνα δικαίου, ο οποίος ρυθμίζει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν οι μάρτυρες που αναφέρονται στο πρόσωπό του στη δικογραφία. Και καταλήγει: «εφόσον εξασφαλισθεί η νόμιμη σύνθεση της επιτροπής σας με την παρουσία όλων των μελών της και τηρηθούν οι κανόνες της δικονομίας (κληθούν επωνύμως οι μάρτυρες να καταθέσουν), θα προσέλθω και θα καταθέσω το σύνολο των εις χείρας μου συντριπτικών στοιχείων».

Ο Αδ. Γεωργιάδης, κάνει λόγο για «παράλογο και καταφανώς αντισυνταγματικό αίτημα», εξηγώντας πως «η επιτροπή σας έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες και αυτό που μου ζητάτε είναι σαν να με καλούσε ένας εισαγγελέας για να με ρωτήσει τη γνώμη μου, εάν έχει αρμοδιότητα να με καλέσει ή όχι. Με συγχωρείτε, κ. πρόεδρε, αλλά ένα παρόμοιο αίτημα θα προκαλούσε τον γέλωτα ακόμα και στον ταχυδρόμο που θα έφερνε την επιστολή». Τέλος δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει αφού θα έχουν εξεταστεί οι μάρτυρες.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος  τονίζει πως: «Δεν αρνούμαι την έρευνα. Δεν αρνούμαι να καταθέσω. Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής»,  προσθέτοντας ότι θα παραστεί για να καταθέσει μόνο επί της ουσίας της υπόθεσης και μετά την «επιβαλλόμενη» εξέταση των μαρτύρων.