Στο κόκκινο οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στη χώρα μας

10-07-2018

Στο «κόκκινο» είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στη χώρα μας, ακόμη και αναντικατάστατων σκευασμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τουλάχιστον 48 σκευάσματα, 5 εμβόλια και 12 μοναδικά φάρμακα, έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των φαρμακείων.

Σύμφωνα μάλιστα με ενημέρωση από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες, για τα περισσότερα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου!

Για τα 12 σκευάσματα, τα οποία διατίθενται στη χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Τεχνολογίας), ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις υπάρχει «πρόβλημα παραγωγής» και για τα υπόλοιπα «δεν υπάρχει διαθέσιμο στο εξωτερικό».

Για τα υπόλοιπα, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι η έλλειψη οφείλεται στη διαθεσιμότητα από τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες έχουν δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποκατάσταση της αγοράς.

Σε ότι αφορά τα εμβόλια, έλλειψη παρουσιάζουν τα εμβόλια έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και Αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β, καθώς και τα εμβόλια έναντι ηπατίτιδα Β ενηλίκων, εμβόλιο έναντι ηπατίτιδα A ενηλίκων, εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων A,C,W135 & Y.