1 στις 81 γυναίκες που έκαναν προληπτικές μαστογραφίες είχε καρκίνο του Μαστού χωρίς να το ξέρει.

26-12-2016
Με το μήνυμα «Προλαμβάνουμε τον Καρκίνο – Κερδίζουμε τη ζωή» παρουσίασαν σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου  που έγινε με αφορμή την 15η Οκτώβρη-Ημέρα Υγείας του Μαστού, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και ο Σύλλογος Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγ. Ανάργυροι , το Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών που υλοποιούν εδώ και ένα χρόνο για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες όλης της χώρας.

2108 φαινομενικά υγιείς γυναίκες ηλικίας 40-69 ετων, από  88 δήμους και από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμμετείχαν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα και υποβλήθησαν σε δωρεάν μαστογραφίες . Σε 26 από τις 2108 γυναίκες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη κακοήθειας στο μαστό, πράγμα που σημαίνει ότι το 1,23% του πληθυσμού που ελέγχθηκε προσωμπτωματικά, βρέθηκε να πάσχει από το Ca μαστού χωρίς  να το γνωρίζει.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών. Η πρώιμη διάγνωσή του σώζει πραγματικά ζωές και πολλές φορές ισοδυναμεί με πλήρη θεραπεία, όταν είναι γνωστό ότι ΜΙΑ στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει Ca μαστού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ.Πατούλης, ο οποίος μίλησε για το δέον της Πρόληψης στην τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι: «Πιστεύουμε σε μια Πολιτική Υγείας για Υγιείς Πολίτες, μια Πολιτική υγείας που ξεκινά από την πρόληψη και γι αυτήν αγωνιζόμαστε καθημερινά. οταν η περίθαλψη δεν είναι ισότιμη για όλους τους πολίτες, τότε πρέπει η κοινωνική αλληλεγγύη να μπορεί να συμπληρώσει το κενό αυτό. Και στην αλληλεγγύη αυτή έχουμε χρέος να συμμετέχουμε όλοι οι Δήμου της χώρας και όλοι Λειτουργοί της Υγείας»

Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «Είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού μειώνονται κατά 35% σε γυναίκες 50-69 χρονών  που συμμετέχουν σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου. Μέσα από το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών έχουν γίνει πάνω από 2.108 μαστογραφίες σε ανασφάλιστες, άπορες και άνεργες γυναίκες 45 εως 60 χρόνων σε 88 Δήμους και στους ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μέσα από ένα συνεχιζόμενο πρωτόκολλο ιατρικής παρακολούθησης, στο οποίο όλες οι ωφελούμενες επανεξετάζονται και όσες παρουσιάζουν ύποπτα αποτελέσματα, παραπέμπονται. 516 από τις 2.108  ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ κρίθηκαν ύποπτες, δηλ ποσοστό 24.4%,γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών αυτών  με υπέρηχο ή με εντοπιστική μαστογραφία όπου χρειάστηκε. Από τα περιστατικά που ελέγχθηκαν 31 γυναίκες είχαν παθολογικά ευρήματα, σε 7 εκ των οποίων ήταν ξεκάθαρο το ca μαστου, ενώ 23 γυναίκες χρειάστηκαν βιοψία για την τελική επιβεβαίωση. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, 19 από τις 23 ωφελούμενες που υποβλήθησαν σε βιοψία, είχαν όντως ca μαστου, δηλαδή συνολικά 26 στις 2108 (ποσοστό 1,23%) από τις φαινομενικά υγιείς γυναίκες που ελεγχθηκαν στο πρόγραμμα παρουσίαζαν Ca μαστού χωρίς να το ξέρουν». Ο κ.Πατούλης τόνισε ότι η όλη πεμπτουσία του προγράμματος ήταν ότι επρόκειτο για μία ομάδα πληθυσμού που αν δε συμμετείχε στο πρόγραμμα, δε θα είχε την οικονομική δυνατότητα να ελεγχθεί και να παραπεμφθεί έγκαιρα και έγκυρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα «Αυτή είναι η σημασία του προσυμπωματικού ελέγχου που σώζει ζωές»

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγ.Ανάργυροι κ. Μαίρη Γρηγοροπούλου, με τη σειρά της, δήλωσε ότι ως τώρα στο Κέντρο Μαστού του Νοσκομείου στην οδό Τίρθνθο 2 Πατήσια, έχουν πραγματοποιηθεί 35.000 μαστογραφίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 34% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία, δεν είχαν κάνει ποτέ καμία εξέταση μαστού. Μιλώντας για το πρόγραμμα η κα Γρηγοροπούλου δήλωσε ότι: «Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία καλούνται για επανεξέταση κάθε 16-18 μήνες, ανάλογα με το ιστορικό τους», ενώ εξάροντας το εθελοντικό πνεύμα όλων των επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, κατέληξε λέγοντας: Σε ένα περιβάλλον οικονομικής, αλλά κυρίως αξιακής και θεσμικής κρίσης, οι εθελοντικές πρωτοβουλίες μπορούν να μας θυμίσουν ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο μπορεί να διαμορφώσει στην πράξη την ανοικτή κοινωνία των πολιτών που λαμβάνει πρόνοια για τους ασθενέστερους και τους μη προνομιούχους.»

Κατά την συνέντευξη Τύπου ο Διευθυντής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος μίλησε για τα Προγράμματα του Δικτύου με κεντρικό στόχο την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας στου 160 δήμους μέλη, αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης σε κάθε εκστρατείας πρόληψης που διοργανώνεται στις τοπικές κοινωνίες. Επόμενος στόχος  στις εκστρατείες πρόληψης είναι το Πρόγραμμα  Εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου και οι δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης που ξεκινά το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο 21 Οκτωβρίου 2013.

Τέλος, για το Ιατρείο Μαστού του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που συμμετείχε στο πρόγραμμα, μίλησε ο υπεύθυνος χειρουργός του Ιατρείου Μαστού κ. Γρηγόρης Πεσματζόγλου, ο οποίος ανέλυσε τα πρωτόκολλα παρακολούθησης από τη δευτερογενή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, μέχρι την προεγχειρητική σταδιοποίηση και το διαγνωστικό αλγόριθμο που επιβάλλεται να ακολουθούμε στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.