1 στους 100 ηλικιωμένους έχουν παρενέργειες από τα φάρμακα

26-12-2016

Όλα τα φάρμακα μέσα στη συσκευασία έχουν το τυπικό διπλωμένο χαρτάκι το οποίο περιέχει πληροφορίες για τις ουσίες του σκευάσματος, τη δοσολογία αλλά και τις παρανέργειες που μπορεί να προκαλέσει. Συνήθως κανείς δεν κοιτάει αυτό το χαρτάκι. Μήπως θα έπρεπε όμως; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως 1 στους 100 ηλικιωμένους παραπονιούνται για παρανέργειες από τα φάρμακα.

Ερευνητές από το Πρόγραμμα Ασφαλείας Φαρμάκων στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία από 42.585 επείγουσες διακομιδές σε 58 αμερικανικά νοσοκομεία εξαιτίας φαρμάκων, διατροφικών συμπληρωμάτων, ομοιοπαθητικών σκευασμάτων ή εμβολίων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA), έδειξαν πως ένας στους 250 ενήλικες μεταφέρονται στα νοσοκομεία κάθε χρόνο εξαιτίας προβλήματος με τα φάρμακα που παίρνουν.
 
Τα φάρμακα που συχνότερα συσχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες στους ενήλικες είναι τα αιμολυτικά, τα αντιδιαβητικά και τα αντιβιοτικά ενώ στους ηλικιωμένους, οι τρεις κύριες κατηγορίες φαρμάκων που προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα αιμολυτικά, τα αντιδιαβητικά και τα οπιοειδή παυσίπονα, που συνολικά ήταν υπεύθυνα για το 60% των επισκέψεων στο νοσοκομείο.
 
Στο 27,3% των διακομιδών η σχετιζόμενη με φάρμακο αντίδραση ήταν ισχυρή και ο ασθενής χρειάσθηκε νοσηλεία. Το ένα τρίτο των διακομιδών (το 34,5%) αφορούσε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ντάνιελ Μπάντνιτζ «οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές στους ηλικιωμένους με βεβαρημένη υγεία και έτσι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο» και προσθέτει πως «αν και η ασφάλεια των φαρμάκων έχει βελτιωθεί αισθητά στα νοσοκομεία, παραμένει πρόκληση η μείωση των δυνητικών κινδύνων από εκείνα που λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: