1 στους 4 Ευρωπαίους έχει ένα άτομο με αναπηρία στην οικογένεια του

26-12-2016
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με κάποια μορφής αναπηρία. Αυτό αντιστοιχεί στο 15% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Από αυτούς, το 2%-4% αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μετακίνηση.
 
Επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) δείχνουν πως ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους έχουν ένα μέλος της οικογένειάς τους με αναπηρία. Όπως φαίνεται όμως, το 75% των ατόμων με σοβαρές αναπηρίες, δεν έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, δεν έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, βρίσκονται στην κορυφή των ποσοστών ανεργίας και ζουν γενικά με πολύ χαμηλότερο εισόδημα.
 
Η νέα Παγκόσμια Έρευνα για την Υγεία έδειξε πως περίπου 785 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή το 15,6% του παγκόσμιου πληθυμού) ηλικίας άνω των 15 ετών ζουν σήμερα με αναπηρία. Από αυτούς, τα 110 εκατομμύρια, ποσοστό 2,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες.
Όπως εκτιμά το Global Burden of Disabilities, τα 190 εκατομμύρια έχουν βαριά αναπηρία, η οποία προκύπτει από τετραπληγία, σοβαρή κατάθλιψη ή τύφλωση. Ο ίδιος Οργανισμός εκτιμά τα αντίστοιχα ποσοστά αναπηρίας σε παιδιά (ηλικίας 0-14 ετών), που υπολογίζονται στα 95 εκατομμύρια (5,1%), εκ των οποίων τα 13 εκατομμύρια έχουν αναπηρία βαριάς μορφής (0,7%).
 
Ο αριθμός των Ατόμων με Αναπηρία, ολοένα και αυξάνεται. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγουν οι επιστήμονες αυτό οφείλεται κυρίως στη γήρανση του πληθυσμού καθώς, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια αναπηρία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στο φαινόμενο συμβάλλουν οι χρόνιες παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με την αναπηρία, όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και οι ψυχικές ασθένειες .
Οι χρόνιες παθήσεις εκτιμάται ότι αποτελούν το 66,5% του συνολικού χρόνου που αναλογεί στα χρόνια με αναπηρία, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πρότυπα της αναπηρίας σε μία συγκεκριμένη χώρα, επηρεάζονται από την εξέλιξη των συνθηκών υγείας και τις τάσεις στον τομέα του περιβάλλοντος αλλά και παράγοντες όπως τα τροχαία ατυχήματα, οι φυσικές καταστροφές, οι πολεμικές συγκρούσεις, η διατροφή και η χρήση ουσιών.
 
Ποια είναι όμως τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωίζουν τα άτομα με αναπηρία;
– Οι ανεπαρκείς πολιτικές
– Η αρνητική στάση της κοινωνίας
– Η έλλειψη παροχής υπηρεσιών
– Προβλήματα στην υπάρχουσα παροχή των υπηρεσιών
– Ανεπαρκής χρηματοδότηση
– Η έλλειψη προσβασιμότητας
– Έλλειψη διαβούλευσης και συμμετοχής
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: