10 μπαχαρικά για να αντικαταστήσετε το αλάτι!

26-12-2016

Ποίος είπε πως μία διατροφή χαμηλή σε αλάτι δεν μπορεί να είναι εξίσου γευστική; Εάν ο γιατρός σας έχει απαγορεύσει να το παρακάνετε με το αλάτι γιατί η πίεσή σας είναι «τσιμπημένη», τότε ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τον κόσμο των μπαχαρικών.

1. Σκόρδο

Η ουσία αλιίνη που περιέχει το σκόρδο προσδίδει στο φαγητό έντονη γεύση, βοηθώντας σας να περιορίσετε τη χρήση αλατιού. Οι ευεργετικές ιδιότητες όμως του μπαχαρικού αυτού δε σταματούν εδώ. Η συστηματική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της πίεσης, της χοληστερόλης. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μπορείτε να το βρείτε φρέσκο ή σε σκόνη.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Αλείμματα, σος, σοταρισμένα μαγειρευτά γεύματα, μακαρονάδες.
 

2. Κρεμμύδι

Θα λέγαμε πως ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο. Η συστηματική κατανάλωσή του έχει παρατηρηθεί πως προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, διαπίστωση που εντάσσεται πάντα στα πλαίσια μίας γενικότερα ισορροπημένης διατροφής.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Σάντουιτς, σαλάτες, μαγειρευτά, καραμελωμένα ή ψητά λαχανικά.

 

3. Λεμόνι

Εξαιρετικά αρωματικό «υποκατάστατο» του αλατιού, με δροσερή γεύση. Εκτός από τη βιταμίνη C, όλα τα εσπεριδοειδή εσπεριδοειδή περιέχουν πολλές ακόμα αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες που προστατεύουν την καρδιά και το σύστημα των αγγείων. Εκτός από το λεμόνι δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ. Μην ξεχνάτε φυσικά και το ξύσμα των εσπεριδοειδών !

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Σαλάτες, dressings, ψητά.

 

4. Ξύδι

Αποτελεί τόσο «κοινό» υλικό στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, που δεν σκεφτόμαστε ποτέ πως μπορεί μία κουταλιά επιπλέον να μας «γλυτώσει» λίγο αλάτι. Το ξύδι παρά την «αλμυρή» θα λέγαμε γεύση του δεν περιέχει αλάτι. Χρησιμοποιήστε κάθε εκδοχή του. Βαλσάμικο, μήλου, σταφυλιών κλπ.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Μαρινάδες και σος βινεγκρέτ.

 

5. Βασιλικός

Ο βασιλικός μεγαλώνει στο μπαλκόνι σας και σας χαρίζει γεύση και υγεία! Εάν και αμελητέες οι ποσότητες που τελικά αποδίδει στον οργανισμό, περιέχει βιταμίνη Κ και σίδηρο. Παρουσιάζει αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες αποδίδονται στα ίδια πτητικά συστατικά που νοστιμίζουν τα φαγητά.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Σούπες, ψάρι, ψητό κρέας.

 

6. Μέντα

Περιέχει μία θρεπτική ουσία με το όνομα ‘ροσμαρινικό όξύ’. Η τελευταία εμφανίζει πολλές «θεραπευτικές» ιδιότητες στην παραδοσιακή ιατρική, από την ανακούφιση των αλλεργιών της άνοιξης και των γαστρεντερικών διαταραχών, μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Σαλάτες, σάντουιτς, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια.

 

7. Πιπέρι

Συμπληρώνει το αλάτι και σας βοηθά να ελαττώσετε την κατανάλωσή του. Εκτός από το κλασσικό μαύρο πιπέρι υπάρχει μεγάλη ποικιλία «πιπεράτων» μπαχαρικών: κόκκινο πιπέρι καγιέν, κύμινο, κάρδαμο.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Μαγειρευτά, ψητά.

 

8. Δενδρολίβανο

Τα φύλλα του μοιάζουν με βελόνες και έχει πολύ έντονη γεύση, μειώνοντας δραματικά την ανάγκη να προσθέσετε αλάτι στο φαί! Κάποιοι ειδικοί έχουν μελετήσει την επίδραση που έχει το δενδρολίβανο στη λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, καθώς και το ρόλο του στην προστασία από την ωχρή κηλίδα. Για να πάρετε όλα του τα αρώματα τρίψτε τα φύλλα σε ένα γουδί.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Σαλάτες, λαχανικά, κρέας, ψάρι, ψητές πατάτες, ελαιόλαδο.

 

9. Ρίγανη

Το σημαντικότερο μπαχαρικό της Μεσογειακής κουζίνας έχει άρωμα ζεστό και ελαφρώς πικρή γεύση, η οποία όμως δεν υπερκαλύπτει τα υπόλοιπα συστατικά ενός πιάτου. O κατάλογος με τη λίστα των ωφέλιμων δράσεων της είναι μακρύς: αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδης, κατά της ακμής, του φουσκώματος, των αλλεργιών και άλλων πολλών.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Παντού!

 

10. Τζίντερ

Συνδυάζει μοναδικά τη γλυκιά γεύση, με εκείνη του πιπεριού και το άρωμα του λεμονιού. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της παλινδρόμησης, ή κοινώς της καούρας, και της ναυτίας.

  • Σε ποια φαγητά ταιριάζει: Μαγειρευτά, μαρινάδα κρέατος, σούπες, σαλάτες.

 

Πόσο αλάτι μπορώ να βάλω στο φαγητό;

To αλάτι αποτελεί ένα από τα πιο «ένοχα» συστατικά της διατροφής. Όμως η σημασία του για τον οργανισμό είναι πολύ μεγάλη όταν καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού (2.300mg νατρίου) για το γενικό πληθυσμό και 2/3 από το κουταλάκι (1.500mg νατρίου) για όσους έχουν υπέρταση, διαβήτη ή είναι άνω των 50 ετών.

Για να απολαύσετε λοιπόν τα αγαπημένα σας φαγητά δεν χρειάζεται να κόψετε το αλάτι «μαχαίρι», αλλά δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα σας κάνουν να αναρωτιέστε γιατί δεν τις είχατε ανακαλύψει ακόμα.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Βιβλιογραφία:

1. Berkeley Wellness. 15 Ways to Boost Flavor Without Salt. Accessed 24/9/2016.

http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/nutrition/lists/15-ways-to-boost-flavor-without-salt/slideid_3205

2. British Heart Foundation. 19 natural salt alternatives. Accessed 24/9/2016.

https://www.bhf.org.uk/heart-matters-magazine/nutrition/herbs-and-spices

3.  Medical Health Today. Nutrition and Diet News. Accessed 24/9/2016.

http://www.medicalnewstoday.com/categories/nutrition-diet