1000 γιατροί στην Αττική για το ΠΕΔΥ και 786 στην υπόλοιπη Ελλάδα

Γιατρός
26-12-2016

Μόλις 1.786 γιατροί που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ – από τους 5.500- έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ σε αντίθεση με το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό που σε ποσοστά που αγγίζουν το 92% και 98% αποδέχθηκαν την ένταξή τους στο νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ μία μέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων, την Τετάρτη, η εικόνα ήταν απογοητευτική ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για χαμηλή συμμετοχή. Ο κος Γεωργιάδης σχολιάζοντας  το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές κυρίως σε νησιά όπως στη Πάρο και στη Σάμο π.χ., δεν υπήρξε ούτε ένας γιατρός που να έχει κάνει αίτηση για να ενταχθεί στο ΠΕΔΥ, είπε ότι αυτό έγινε διότι υπήρξε προσυννενόηση κάνοντας λόγο για κάποιου τύπου καρτέλ μεταξύ των γιατρών.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι η ζήτηση από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί από τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Σημείωσε, πάντως, ότι οι θέσεις γιατρών που θα προκηρυχθούν, δεν θα αφορούν απαραίτητα το ΠΕΔΥ, αλλά και τα νοσοκομεία. Αναφορικά με τα Κέντρα Υγείας ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν πρόκειται να κλείσει κανένα ενώ για τα πολυ-ιατρεία σημείωσε ότι στην δεύτερη φάση ανάπτυξης του ΠΕΔΥ, όπου χρειαστεί θα γίνουν συνενώσεις.

Σχετικά με το χαμηλό ποσοστό των γιατρών που επιθυμούν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, ο ΙΣΑ, επισημαίνοντας ότι 1000 από τους 1786 αφορούν την Αττική, επανέρχεται θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

1) Πόσοι γιατροί και σε τι καθεστώς θα εργαστούν στον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ ως συμβεβλημένοι, ανά ειδικότητα και ανά περιφέρεια και

2) Πόσοι γιατροί θα εργαστούν ως οικογενειακοί γιατροί και ποιες αρμοδιότητες θα έχουν έναντι των συμβεβλημένων, στην παραπομπή και στη διακίνηση των ασθενών, των εξετάσεων και των φαρμάκων τους.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Γεωργιάδης θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαδικασία προκήρυξης των θέσεων στο ΠΕΔΥ.