Οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια αντέχουν περισσότερο τον πόνο

26-12-2016
Το χρώμα των ματιών είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της εμφάνισης ενός ανθρώπου. Όπως δείχνει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, είναι κι ένας ενδεικτικός παράγοντας για το πόσο ανθεκτικός είναι κάποιος στον πόνο.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Petersburg στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν 58 εγκύων, τις οποίες χώρισαν σε δύο κατηγορίες με βάση το χρώμα των ματιών τους: 24 γυναίκες στην ομάδα με καφέ ή καστανά μάτια και 34 γυναίκες με μπλε ή πράσινο χρώμα ματιών.
Στη συνέχεια μέτρησαν την αντοχή τους στον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και πριν και μετά από αυτόν.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στην 33η επιστημονική σύνοδο της American Pain Society, έδειξαν πως οι γυναίκες με μπλε ή πράσινα μάτια αντέχουν περισσότερο τον πόνο και τον διαχειρίζονται καλύτερα από ότι οι γυναίκες με καστανά μάτια.
 
Όπως ανακάλυψε η Δρ. Inna Belfer και η ομάδα της, οι γυναίκες με πιο ανοιχτό χρώμα ματιών (μπλε, πράσινο κλπ) αντιμετώπισαν τον τοκετό καλύτερα. Όχι μόνο είχαν λιγότερο άγχος όταν γέννησαν, αλλά ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τη γέννα (επιλόχεια κατάθλιψη).
 
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το μυστήριο γύρω από αυτό βρίσκεται στα γονίδια που συνδέονται με την μελανίνη και μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που το άτομο βιώνει τον πόνο. Αυτή η χρωστική ουσία, που υπάρχει στον εγκέφαλο, συνδέεται με το πιο σκούρο χρώμα ματιών.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: