Πως το κλάμα μας βοηθά συναισθηματικά

26-12-2016
«Κλάψε να ξεσπάσεις» λέμε πολλές φορές. Και αυτή η φράση φαίνεται να είναι πέρα για πέρα για αληθινή. Νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων δείχνει τώρα πως το κλάμα μας βοηθάει να εκτονωθούμε συναισθηματικά και άρα να αισθανθούμε καλύτερα.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ στην Ολλανδία ζήτησαν από 60 εθελοντές να παρακολουθήσουν δύο δακρύβρεχτες ταινίες. Σχεδόν οι μισοί έκλαψαν βλέποντας τες. Στη συνέχεια όλοι ερωτήθηκαν πως ένιωσαν αμέσως μετά το τέλος των ταινιών και πάλι μετά από 20 και 90 λεπτά, αργότερα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Motivation and Emotion, έδειξαν πως Αμέσως μετά το τέλος των ταινιών, η διάθεση των εθελοντών που δεν είχαν κλάψει ήταν απαράλλακτη, ενώ όσο είχαν κλάψει ήταν πεσμένη. Όμως, 20 λεπτά μετά η διάθεση των τελευταίων είχε επανέλθει και μετά από 90 λεπτά αισθάνονταν πολύ καλύτερα, απ’ ότι πριν δουν τις ταινίες. 
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ασμιρ Γκρακανιν «η πτώση και επαναφορά των συναισθημάτων στα αρχικά επίπεδα μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, λοιπόν».
«Ο μηχανισμός του κλάματος δεν είναι πλήρως κατανοητός. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος να προσελκύσουμε την υποστήριξη και τη φροντίδα των άλλων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ρόλος του είναι η έκκριση συναισθημάτων» προσθέτει ο ίδιος.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: