Ενέργεια: tips διατροφής, πέρα από τον καφέ

26-12-2016

Οι περισσότεροι, μόλις μερικές εβδομάδες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έχουν ήδη αρχίσει και αναζητούν επιπλέον ενέργεια για να αντέξουν στο πιεστικό πρόγραμμα της καθημερινότητας. Εάν ανήκετε σε εκείνους που καταφεύγουν σε ένα ακόμα ποτήρι καφέ, ήρθε η ώρα να μάθετε πως να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ενέργεια μέσα από τη διατροφή σας.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς είναι πως όταν μιλάμε για ενέργεια στο σώμα, εννοούμε τα άμεσα διαθέσιμα σάκχαρα (γλυκόζη) που περνούν από την τροφή στο αίμα. Γι αυτό και η τροφή δίνει στο σώμα ενέργεια.

1. Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό, ακόμα και εάν αυτό είναι ένα τοστ, μία μπάρα δημητριακών ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης και φρούτο. Το πρωί το σώμα έχει στην κυριολεξία ξεμείνει από καύσιμα, αφού το τελευταίο γεύμα ήταν τουλάχιστον 8 με 10 ώρες νωρίτερα.

2. «Ντοπάρετε» τον οργανισμό σας με υδατάνθρακες, αλλά όχι όποιους και όποιους. Οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης απορροφώνται αργά και σταθερά από τον οργανισμό δίνοντάς του ενέργεια που διαρκεί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα μαύρα μακαρόνια και ρύζι, το μαύρο ψωμί, καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

3. Πείτε όχι σε πειρασμούς που σύντομα θα σας κάνουν να κρασάρετε, όπως είναι τα γλυκά και αλμυρά σνακ. Οι επιλογές αυτές μπορεί να σας εκτοξεύσουν στιγμιαία στα ύψη της ενέργειας, επειδή όμως απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό θα σας κάνουν πολύ σύντομα να αναζητάτε για ακόμη περισσότερη τόνωση.

4. Τα μικρογεύματα ανάμεσα στα κυρίως γεύματα αποτελούν την πλέον κλασσική συμβουλή για διατήρηση της ενέργειας στα ύψη. Προσοχή όμως στα σνακ που θα επιλέξετε. Όσο τετριμμένο και να ακούγεται, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί αποτελούν την πιο απλή και υγιεινή μορφή σνακ. Για περισσότερες ιδέες πατήστε εδώ και εδώ.

5. Όπως το λίγο φαγητό επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της ενέργειας, έτσι και το πολύ φαγητό μπορεί να σας κάνει να αναζητάτε το κρεββάτι σας για ένα μεσημεριανό ύπνο. Αυτό συμβαίνει διότι το πολύ φαγητό δίνει εντολή στο σώμα να αποθηκεύσει την ενέργεια, αφήνοντας πολύ λίγα σάκχαρα στο σώμα για άμεση τόνωση.

6. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως η κόπωσή τους ενδεχομένως οφείλεται σε μειωμένη ενυδάτωση. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η αδυναμία συγκέντρωσης και ο πονοκέφαλος. Ένα ποτήρι νερού με ένα καλαμάκι θα σας κάνει να πιείτε περισσότερο απ΄ότι και εσείς οι ίδιοι θα καταλάβετε. Αποφύγετε τους πολλούς καφέδες καθώς τελικά μπορεί να έχουν διουρητική δράση.

7. Μπορεί οι υδατάνθρακες να είναι η βασικότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, η παρουσία όμως πρωτεϊνών και λίπους παίζει σημαντικότατο ρόλο στη σταδιακή τους απορρόφηση και στην αξιοποίση της ενέργειας από τα κύτταρα. Κλασσικά παραδείγματα συνδυασμού όλων των ομάδων τροφίμων που αναφέραμε είναι: φρυγανιές & τυρί, γιαούρτι & φρούτα, δημητριακά & γάλα, ταχίνι & κριτσίνια, αυγό & ψωμί, όσπρια & τυρί, κρέας & πατάτες, μακαρόνια & κιμάς, κοτόπουλο & ρύζι, σαλάτα & φέτα.

Ακολουθείστε τις παραπάνω συμβουλές και μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια αμέσως. Δώστε στον εαυτό σας λίγο καιρό να γεμίσει τις αποθήκες του και να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που κρατάει από την τροφή. Γιατί το φαγητό είναι ενέργεια για τη ζωή!

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com