Διαβήτης: Το σπιτικό φαγητό βοηθάει στην πρόληψη

26-12-2016
Όλοι γνωρίζουμε πως το σπιτικό φαγητό δεν είναι μόνο πιο νόστιμο… είναι και πιο υγιεινό. Κι αυτό γιατί τα υλικά που βάζουμε στο σπιτικό φαγητό είναι πάντα επιλεγμένα από εμάς τους ίδιους και είναι καλύτερης ποιότητας. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως το σπιτικό φαγητό μπορεί να βοηθήσει μέχρι και στην πρόληψη του διαβήτη.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για 58.000 υγιών γυναίκες που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study και πάνω από 41.000 υγιών αντρών από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο, έδειξαν πως αυτοί που έτρωγαν 11 με 14 σπιτικά γεύματα την εβδομάδα είχαν περίπου 13% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από έξι. Στα γεύματα περιλαμβάνονταν το μεσημεριανό ή το βραδινό και όχι το πρωινό. 
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας Τζενγκ Ζονγκ «προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τις διαφορές στη διατροφή των ανθρώπων και διαπιστώσαμε χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωση ζαχαρωδών αναψυκτικών και λιπαρών όταν έτρωγαν σπιτικό φαγητό. Επίσης, τα άτομα που έτρωγαν σπιτικό φαγητό ήταν συχνότερα πιο αδύνατοι».
 
Όπως είναι γνωστό, η διατροφή είναι από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι επιστήμονες λοιπόν τονίζουν πως το σπιτικό φαγητό μπορεί να γίνει το όχημα για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της νόσου. Αρκεί οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν όρια. Χρειάζεται ισορροπία στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα προκειμένου το βάρος να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα και η συνολική υγεία του ατόμου σε καλή κατάσταση. 
 
Ο Δρ. Τζοελ Ζονσζέιν, διευθυντής του Κλινικού Διαβητολογικού Κέντρου στο Ιατρικό Κέντρο «Montefiore» της Νέας Υόρκης είπε πως τα ευρήματα αυτά δεν τον εκπλήσσουν και προσέθεσε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι όταν τρώμε έξω ή καταφεύγουμε σε πρόχειρο προμαγειρεμένο φαγητό, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου ΙΙ και παχυσαρκίας είναι ορατός. Πιθανόν το σπιτικό φαγητό που το τρώει κανείς στο σπίτι του χωρίς πίεση χρόνου να παίζει ρόλο στην υγεία. Πιστεύω ακράδαντα ότι, η λιγότερη εργασία, η ηρεμία, η συζήτηση γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και το καλό μάσημα της τροφής μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: