108 εκατ. ευρώ στους γιατρούς για ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Την τηλεφωνική διαβεβαίωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτριου Κοντού ότι εντός 10 ημερών, θα εκταμιευθούν προς τους ιατρούς 108 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (από τις ΥΠΑΔ), έλαβε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σύμφωνα με ανακοίνωση τη διοίκησης. Σημειώνεται πως μεθαύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί νωρίς το μεσημέρι συνάντηση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ  και εν συνεχεία στις 14.00 με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνιο Μπέζα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα συζητηθούν χρονοδιαγράμματα εξόφλησης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι 31.12.2011), καθώς και των τρεχουσών οφειλών προς παρόχους υγείας μέχρι σήμερα. Επίσης θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, των ιατρών και της περίθαλψης γενικά.

Καμία νοσοκομειακή κλίνη δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να διενεργηθεί αξιολόγηση κάθε υγειονομικής μονάδος και να προχωρήσουν ρεαλιστικές μετατροπές ορισμένων από αυτές (π.χ. σε κέντρα αποκατάστασης, τραυματιολογικά κέντρα, εξειδικευμένα κέντρα κ.λπ. σε περιφερειακές δομές). Οι συγχωνεύσεις πρέπει να αφορούν μόνον το διοικητικό επίπεδο.

Στην ανακοίνωση του ΠΙΣ σημειώνεται πως  ο σύλλογος στηρίζει την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 24 Ιουλίου, την οποία έχουν προκηρύξει από κοινού η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί:

  • Πλήρωση των κενών θέσεων των ιατρών ΕΣΥ (6.000 περίπου) και προσλήψεις μονίμου ιατρικού προσωπικού.
  • Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών ιατρών, ενίσχυση της στελέχωσης των Κέντρων Υγείας με κατάργηση στην πράξη του θεσμού του αγροτικού ιατρού.
  • Κατάργηση του θεσμού των ιατρών με μπλοκάκι στο ΕΣΥ.
  • Πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού-παραϊατρικού, (22.000 περίπου) τεχνικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού.
  • Αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών υγείας.
  • Υγειονομικός χάρτης ολοκληρωμένος και με απεικόνιση της πραγματικότητας δομών και υπηρεσιών, για ουσιαστική συμβολή στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.
  • Ενίσχυση και όχι περικοπές σε μονάδες υγείας νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, με ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής», χειρουργούς, νευροχειρουργούς, καρδιολόγους, κ.λπ., ώστε να είναι εφικτή η παροχή υπηρεσιών υγείας, ιδίως τη θερινή περίοδο, όπου ο πληθυσμός αυξάνει σημαντικά.