Η μουσική απαλύνει τον πόνο του χειρουργείου

26-12-2016
Λένε πως η μουσική εξημερώνει τα ήθη. Φαίνεται όμως η μουσική έχει θετική επίδραση και στην υγεία μας. Ελβετοί επιστήμονες βρήκαν πως όταν ο ασθενής ακούει μουσική πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα χειρουργείο μαλακώνουν οι πόνοι από την επέμβαση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία έκαναν μετά-ανάλυση 47 διαφορετικών ερευνών. Από αυτές, οι 26 αφορούσαν την επίδραση της μουσικής πριν μια εγχείρηση, κάποιες άλλες κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης και ορισμένες κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η μουσική συνδέθηκε κατά 31% με λιγότερο πόνο, 29% λιγότερες πιθανότητες χρήσης αναλγητικών και 34% λιγότερο άγχος.
 
Μάλιστα, τα οφέλη της μουσικής ήταν ακόμα μεγαλύτερα όταν ο ασθενής διάλεγε μόνος του το είδος που θα άκουγε ενώ όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, η μουσική πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης σήμαινε και χαμηλότερη πίεση και λιγότερους καρδιακούς σφυγμούς.
 
Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Diana Vetter τα ευρήματα αυτά μας δείχνουν για άλλη μια φορά πως η μουσική μπορεί να δράσει θετικά στην γενικότερη υγεία του ανθρώπου.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: