Πως η ντοπαμίνη μας βοηθά στη μάθηση

26-12-2016
Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται στον οργανισμό μας μέσω του εγκεφάλου όταν αισθανόμαστε κάποια μεγάλη ευχαρίστηση. Από το σεξ μέχρι το να φάμε την αγαπημένη μας σοκολάτα. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως η ντοπαμίνη βοηθά και στη διαδικασία της μάθησης.
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Carilion του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τα επίπεδα ντοπαμίνης σε 17 άντρες και γυναίκες με Parkinson που έκαναν εγχειρήσεις στον εγκέφαλο.
 
Τα αποτελέσματα, τα ποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξαν πως ο ρόλος της ντοπαμίνης στην διαδικασία της μάθησης είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι νόμιζαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Read Montague οι νευρώνες της ντοπαμίνης μπορούν να διακρίνουν εάν κάτι θα ήταν καλύτερο ή χειρότερο. Αυτές οι πληροφορίες στη συνέχει καταγράφονται με την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
 
Όπως λένε οι ειδικοί, αυτά τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν  στο μέλλον και σε άλλα συμπεράσματα σχετικά με το πως παίρνουν αποφάσεις οι άνθρωποι και με το πως καταγράφουν στον εγκέφαλο τις πληροφορίες…. κοινώς, πως μαθαίνουν.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: