Πως οι ταινίες τρόμου επηρεάζουν το κυκλοφορικό μας

26-12-2016
Σε αρκετούς αρέσουν οι ταινίες τρόμου. Άλλοι δεν αντέχουν ούτε ένα λεπτό. Και ίσως δεν έχουν κι άδικο. Νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων έδειξε πως οι ταινίες τρόμου δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχολογία μας αλλά και την υγεία μας.
 
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία έβαλαν 24 υγιείς ενήλικες άντρες και γυναίκες κάτω των 30 ετών να παρακολουθήσουν μια ταινία τρόμου και ένα ντοκιμαντέρ.
Στη συνέχεια τους έκαναν εξονυχιστικές εξετάσεις για να παρακολουθήσουν το κυκλοφορικό τους σύστημα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όταν οι εθελοντές είδαν ταινία τρόμου παρουσίασαν μεγαλύτερη πήξη στο αίμα τους.
Πως γίνεται αυτό; Η λειτουργία είναι απλή. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο φόβος δίνει εντολή στον εγκέφαλο να εκκρίνει την πρωτεΐνη που οι γιατροί ονομάζουν Παράγοντας 8 για να αντιμετωπίσει την πιθανή απειλή που νομίζει πως δέχεται. Αυτή η πρωτεΐνη προετοιμάζει το σώμα για πιθανή απώλεια αίματος πήζοντας το.
 
Όλη αυτή η διαδικασία ονομάζεται Bloodcurdling. Ένας όρος που υπάρχει από τον μεσαίωνα.
Οι ειδικοί βρήκαν λοιπόν πως ο Παράγοντας 8 αυξήθηκε κατά 57% όταν οι εθελοντές είδαν ταινία τρόμου και παρέμεινε αυξημένη για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το τέλος της.
 
Βέβαια το Bloodcurdling είναι επικίνδυνο γιατί στην ουσία είναι δημιουργία θρόμβων για να μην είναι μεγάλη η αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: