Ερώτηση προς τον Αλέκη Τσίπρα: Γιατί τόση αναμονή για ακτινοθεραπεία;

26-12-2016

Ερώτηση για τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία – μετά την συστηματική αδιαφορία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να εμφανιστεί στην Βουλή και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις – απηύθυνε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας. 

Ο βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει για το θέμα πως « η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνείται συστηματικά να απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις, απαξιώνοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο» και σε άλλο σημείο αναφέρει πως «τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κωφεύει, ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος. 

Ειδικά στην επαρχία η κατάσταση είναι τραγική και οι ελλείψεις τεράστιες. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Τα 14 από αυτά είναι πεπαλαιωμένα, παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες ή δεν υποστηρίζονται πλέον από τις εταιρίες. Από την ολιγωρία του Υπουργείου κινδυνεύει και η μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 16 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την προμήθεια 7 γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς για να προχωρήσει, το ίδρυμα έχει εύλογα θέσει ως μοναδικό όρο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως προσλήψεις κλπ., ώστε να λειτουργήσουν πλήρως».