Τα παιδιά που περπατάνε νωρίς έχουν πιο γερά κόκαλα

26-12-2016
Η ηλικία στην οποία τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Φαίνεται όμως πως το πόσο ένα παιδί θα αργήσει να περπατήσει λέει πολλά για την υγεία των οστών του. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που αρχίζουν να βαδίζουν και να πηδάνε νωρίτερα, είναι πιθανότερο να έχουν πιο γερά οστά μετέπειτα στη ζωή τους.
 
Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για 2.327 άνδρες και γυναίκες που είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του ’90. 
Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία για την κινητικότητα των ατόμων αυτών στην ηλικία των 18 μηνών, ενώ με διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις εξέτασαν και την κατάσταση των οστών τους στην ηλικία των 17 ετών.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Bone and Mineral Research, έδειξαν πως τα μωρά που σε ηλικία 18 μηνών περπατούσαν, πηδούσαν και έτρεχαν καλύτερα από τα συνομήλικά τους, ήταν αυτά που στην εφηβεία είχαν τα πιο γερά οστά.
Μάλιστα, όπως φάνηκε από την ερευνα, αυτό ισχύει περισσότερο για τα αγόρια παρά τα κορίτσια.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Αλεξ Αϊρλαντ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα παιδιά που είχαν πρόωρη κινητικότητα, συνήθως εμφάνιζαν και μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα και στην εφηβεία. 
 
Οι ερευνητές εξηγούν ότι, η πρόωρη κινητικότητα ενδυναμώνει έγκαιρα τους μυς του παιδιού και αυτό βοηθά στο να γίνουν και τα οστά πιο γερά, όσο μεγαλώνει. 
 
Αντίθετα, τα οστά των λιγότερο κινητικών νηπίων είχαν βραδύτερη ανάπτυξη. 
 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου για οστεοπόρωση ή οστικά κατάγματα. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: