Τα γονίδια καθορίζουν το σχήμα της μύτης μας

26-12-2016
Όλοι έχουμε καταλάβει πως τα γονίδια παίζουν τεράστιο ρόλο στην εμφάνιση ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι άνθρωποι μοιάζουν σε έναν από τους γονείς τους ή κάποιον άλλο στενό συγγενή. Τώρα όμως, Αμερικανοί επιστήμονες έγιναν πιο συγκεκριμένοι αφού διαπίστωσαν πως τα γονίδια ευθύνονται για το σχήμα της μύτης και συγκεκριμένα πόσο πλατιά και μυτερή είναι.
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 6.000 ανθρώπους με σκοπό να εντοπίσουν τους παράγοντες που καθορίζουν το σχήμα της μυτης.
Η έρευνα τους, τους οδήγησε στην ανακάλυψη τεσσάρων γονιδίων.
 
Πρόκειται για τα γονίδια DCHS2, RUNX2, GLI3 και PAX1 τα οποία, όπως γράφουν οι ειδικοί στο περιοδικό Nature Communications όπου δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους, καθορίζουν το σχήμα της μύτης και συγκεκριμένα πόσο πλατιά και μυτερή είναι.
 
Αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, θα βοηθήσει και τις εγκληματολογικές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν προφίλ υπόπτων, με βάση δείγματα γενετικού υλικού.
 
Το σχήμα της μύτης διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αυτό οφείλεται στο ότι η μύτη είναι σημαντική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα, οπότε ποικίλει μορφολογικά, ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα. Έτσι, η στενότερη μύτη των Ευρωπαίων αντανακλά το πιο κρύο και πιο ξηρό περιβάλλον στο οποίο εξελίχθηκαν.
 
Εντοπίσθηκε επίσης ένα γονίδιο, το EDAR, που επηρεάζει πόσο μυτερό είναι το σαγόνι ενός ανθρώπου.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: