Τροποποιήσεις στην αποζημίωση υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής

26-12-2016

Νέες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών  για αποζημίωση αναλωσίμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής εξέδωσε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από σχετικές παρατηρήσεις των ΠΕΔΙ και ΕΟΠΥΥ.

Οι τροποποιήσεις αυτές, στόχος των οποίων είναι να διευκολυνθεί η διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών από τα αρμόδια τμήματα, έχουν δύο άξονες:  Ο πρώτος αφορά την κατάθεση των δικαιολογητικών των ασθενών και ο δεύτερος την αποζημίωση των δικαιούχων από τον Οργανισμό.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά για την έγκριση της αποζημίωσης, στο έγγραφο που υπογράφει ο  Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αυτά θα πρέπει να κατατίθενται αυτοπροσώπως από τον ασθενή, ή σε περίπτωση κωλύματος από κάποιον συγγενή του α’ βαθμού ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο.

“Σε περίπτωση αδυναμίας του άμεσα ασφαλισμένου να υπογράψει, λόγω δικαιοπρακτικής ικανότητας αυτού” (πχ. Alzheimer, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με αφασία εκπομπής), όπως αναφέρεται στην απόφαση, τότε απαιτείται απόφαση δικαστικής συμπαράστασης.

Αναφορικά με την αποζημίωση για τα υλικά που έχουν διατεθεί, τέλος, αυτή θα γίνεται προς τους δικαιούχους ή προς τα εξουδιοδοτημένα άτομα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η απόφαση παροχής θα εκδίδεται στο όνομα του άμεσα ασφαλισμένου.