Γιατί οι γιατροί πιέζονται να κάνουν γρήγορες διαγνώσεις

26-12-2016

Όταν πηγαίνουμε στον γιατρό επειδή έχουμε κάποια ενόχληση θέλουμε εκείνος να μας πει τι έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί να πιέζονται να κάνουν βιαστικά την εξέταση και την διάγνωση τους. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε λάθη που στην ιατρική μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραία για τη ζωή του ασθενούς.

Ερευνητές από την Αμερικανική Υπηρεσία Ερευνών και Ποιότητας Υγείας διεξάγουν μελέτες προκειμένου να βρουν τρόπους ώστε αυτό το φαινόμενο να εξαληφθεί και τα ιατρικά λάθη να αποφεύγονται όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο.
 
Ο Daniel Kahneman, κάτοχος τιμητικού Νόμπελ το 2012 σκέφτονται καθημερινά σε δυο ταχύτητες. Την αργή και την γρήγορη. Είναι αυτά που ονομάζει σύστημα 1 και σύστημα 2 αντίστοιχα.
Οι φοιτητές ιατρικής μαθαίνουν πως να λειτουργούν και με τους δυο τρόπους σκέψης όταν εξετάζουν ένα ασθενή. Μόνο με τον συνδυασμό των δύο σκέψεων μπορεί ένας γιατρός να καταλήξει σε μια διάγνωση βασισμένη στη λογική.
Σε ανθρώπινο επίπεδο και στους έντονους ρυθμούς δουλειάς σε ένα νοσοκομείο κατι τέτοιο βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο. Κι εκεί κρύβεται και η ρίζα του προβλήματος με τις λάθος διαγνώσεις.
 
Κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί για να μειώσουν το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιούν περισσότερο την τεχνολογία στις εξετάσεις  τους. Ένα μηχάνημα δεν θα μπερδευτεί ποτέ και δεν θα αφήσει ποτέ το άγχος του να επηρεάσει τη σκέψη του.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: