Τοκετός: Όσες βιώνουν πιο έντονους πόνους κινδυνεύουν περισσότερο από επιλόχεια κατάθλιψη

26-12-2016

Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες το ίδιο τον τοκετό. Για ορισμένες γυναίκες ο τοκετός υπήρξε πιο εύκολη και λιγότερο επίπονη εμπειρία από ότι για αλλες που θυμούνται την εμπειρία ως εφιαλτική. Τώρα, έρευνα που έκαναν επιστημονες από τη Σιγκαπούρη έδειξε πως οι γυναίκες που βιώνουν επίμονο πόνο κατά τον τοκετό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη μετά την γέννηση του παιδιού τους.

Η επιλόχεια κατάθλιψη παρουσιάζει παγκόσμια αύξηση ενώ έκτιμάται ότι επηρεάζει το 10% – 15% των επιτόκων και συντελεί σε σημαντική νοσηρότητα και φτωχή νεογνική και μητρική υγεία. 

 
Ερευνητές την Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης μελέτησαν 200 υγιείς γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδειο αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού των πρωτότοκων παιδιών της. Η ψυχολογική ευπάθεια αξιολογήθηκε βάσει των κλιμάκων PSS και PCS. 
Με την μέθοδο της τηλεφωνικής δημοσκόπησης στην έκτη και όγδοη εβδομάδα μετά τον τοκετό, οι ειδικοί κατέγραψαν τον επίμονο πόνο τοκετού και τα επίπεδα άγχους των επιτόκων, σύμφωνα με την κλίμακα STAI. Η επιλόχεια κατάθλιψη αξιολογήθηκε με την κλίμακα EPDS. 
Συνολικά 138 γυναίκες (69%) τελικά συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Χονγκ Κονγκ, έδειξαν πως η συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό, ήταν 5,8%. Οι ασθενείς με επίμονο πόνο είχαν σημαντικά υψηλότερο σκορ επιλόχειας κατάθλιψης συγκριτικά με ασθενείς των οποίων ο πόνος είχε εξαλειφθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες από τοκετό. 

 
Όπως διαπίστωσε η τριτοετής φοιτήτρια Γουέι Ντου που έκανε την μελέτη υπό την επίβλεψη των καθηγητών Αλεξ Σια, Μπαν Λεονγκ Σνγκ και Χελεν Τσεν, οι παράγοντες που σχετίζονταν με το υψηλό σκορ επιλόχειας κατάθλιψης ήταν τα αυξημένα επίπεδα στρες, η μεγαλύτερη ευπάθεια στον πόνο κατά την περίοδο του τοκετού και τα υψηλότερα επίπεδα άγχους στην έκτη και την όγδοη εβδομάδα μετά την γέννα. 
 
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη η ευπάθεια στον πόνο και το άγχος κατά την διάρκεια του τοκετού, καθώς και ο επίμονος πόνος του τοκετού ή το αυξημένο στρες μετά την γέννα, σχετίζονται άμεσα με υψηλότερο σκορ επιλόχειας κατάθλιψης. Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης. Εμείς ήδη διεξάγουμε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη για την επίπτωση του πόνου και την επιλόχεια κατάθλιψη στις εγκύους» εξήγησε η Γουέι Ντου.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: