Κάπνισμα: Παχαίνει την καρδιά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χτυπά

26-12-2016
Το ξέραμε ήδη πως το κάπνισμα κάνει κακό στην καρδιά. Αυτή η νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως μας δίνει μια ανατριχιαστική εικόνα του προβλήματος που δημιουργεί το τσιγάρο αφού δείχνει πως το κάπνισμα οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Ερευνητές από τον Καρδιαγγειακό Τομέα του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 4.580 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 76 χρόνια που δεν είχαν εμφναίσει προβλήματα καρδιάς.
Οι ειδικοί τους υπέβαλαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς προκειμένου να διαπιστώσουν τις βλάβες που δημιουργεί στην καρδιά το τσιγάριο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Imagine, έδειξαν πως το τσιγάρο προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς και μειώνει την ικανότητά της να πάλλεται με αποτέλεσμα να οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όσο περισσότερα τσιγάρα και επί όσο περισσότερα χρόνια καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη στην καρδιά.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι καπνιστές είχαν πολύ παχύτερα καρδιακά τοιχώματα και εμφανώς μειωμένη ικανότητα εξώθησης του αίματος από την καρδιά, σε σύγκριση με τους ουδέποτε καπνίσαντες και με τους πρώην καπνιστές.
 
Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακομα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να εξηγούν το εύρημά τους, όπως η ηλικία, η φυλή, το σωματικό λίπος, το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, η αρτηριακή πίεση και η κατανάλωση αλκοόλ.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Γουϊλσον Ναντρούζ «τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα οδηγεί σε πάχυνση του καρδιακού μυός και επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα τα οποία δεν έχουν πάθει ούτε είναι πιθανό να πάθουν έμφραγμα το οποίο αποτελεί την κυριότερη αιτία της ανεπάρκειας».
 
Πάντως υπάρχουν και καλά νέα. Κι αυτά είναι πως η βλάβη αυτή στην καρδιά από το κάπνισμα είναι αναστρέψιμη, αφού δεν παρατηρήθηκε στους εθελοντές που κάπνιζαν είχαν κόψει το τσιγάρο.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: