Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος μας ανεβάζουν την πίεση

26-12-2016

Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε μεγάλες πόλεις με αυτοκίνητα, νέφος, θόρυβο… Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να μην έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας. Νέα διεθνής έρευνα δείχνει πως ο θόρυβος αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση μας ανεβάζουν την πίεση.

Επιστήμονες μελέτησαν 41.072 ανθρώπους από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία στο πλαίσιο της έρευνας ESCAPE για 5 έως 9 χρόνια.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal έδειξαν πως 1 στους 100, στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ, που ζει σε περιοχή με υψηλή ρύπανση θα αναπτύξει αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσους ζουν σε περιοχές χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση.

 
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αυτός ο κίνδυνος είναι ανάλογος με το να είναι κανείς παχύσαρκος και να έχει κανείς υψηλό δείκτη μάζας σώματος (25-30) σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό Δ.Μ.Σ. (18,5-25).
 
Το ίδιο βλαβερός φυσικά είναι και ο θόρυβο. Οι ερευνητές βρήκαν οως όσοι ζουν σε θορυβώδεις δρόμους είχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσους μένουν σε πιο ήσυχους δρόμους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: