Οι τσακωμοί με συναδέλφους κάνουν κακό στην υγεία

26-12-2016
Όταν κάποιος είναι σε ένα χώρο 8, 10, 12 ώρες την ημέρα με κάποιον άλλο είναι λογικό κάποια στιγμή να υπάρξει και μια διαφωνία ή ακόμα κι ένας καυγάς. Οι τσακωμοί στην δουλειά όμως φαίνεται πως είναι επικίνδυνοι ακόμα και για την υγεία μας ποπως έδειξε νέα έρευνα.
 
Οι ερευνητές κατέγραψαν περιστατικά με τσακωμούς που έχουν συμβεί σε χώρους εργασίας.
Διαπίστωσαν λοιπόν πως η αγένεια και οι διαξιφισμοί μεταξύ των συναδέλφων είναι ένα αρκετα σοβαρό ζήτημα.
Το 2009 κατά τη διάρκεια πτήσης, μέσα στο πιλοτήριο οι δύο κυβερνήτες λογομάχησαν και πιάστηκαν στα χέρια ξεχνώντας εντελώς ότι προσέγγιζαν σε αεροδρόμιο για προσγείωση και το προσπέρασαν. Έπειτα από 150 ολόκληρα μίλια κάποιος από τα μέλη του πληρώματος, κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει και πήγε στο πιλοτήριο. Και μπορεί να τιμωρήθηκαν αυστηρά οι δύο κυβερνήτες για το επεισόδιο αυτό, το θέμα όμως είναι ότι κινδύνεψαν ζωές.
 
Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί κατά καιρούς και μέσα στα χειρουργεία με αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμα και ζωές.
 
Έρευνα που έγινε σε νοσοκομεία της Αγγλίας έδειξε πως το 66% των εργαζομένων σε χειρουργεία είχαν υποστεί κάποια αγενή και επιθετική συμπεριφορά από νοσοκόμες και το 53% από χειρουργούς. Οι μεγαλύτερες διαφωνίες ήταν μεταξύ χειρουργών και νοσηλευτριών σε ποσοστό 63%.
Επίσης, το 58% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι οι λόγοι που προκάλεσαν αυτούς τους τσακωμούς ήταν συνήθως ο προγραμματισμός του χειρουργείου. Επιπλέον, οι νοσοκόμες των χειρουργείων στις απαντήσεις τους ανέφεραν ότι τις ενοχλούσε πολύ ο θυμός και οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης που παρουσίαζαν οι χειρουργοί.
 
Οι ειδικοί βέβαια τονίζουν πως η διαχείριση των τρόπων μας είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα, ειδικά όταν η συμπεριφορά μας απέναντι στον συνάδελφό μας έχει επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές.
Οι ειδικοί ανέφεραν επίσης ότι η αγένεια και η κακή συμπεριφορά στον χώρο εργασίας μας δεν έχει κόστος μόνο σε θέματα ασφάλειας των ανθρώπων γύρω μας αλλά και στην παραγωγικότητα της εταιρείας που εργαζόμαστε. Έρευνα που διεξήχθη στη Β. Αμερική σε 800 εργαζόμενους έδειξε ότι το 10% εξ αυτών βίωναν καθημερινά αγένεια στο χώρο εργασίας τους, γεγονός που μείωνε την αποδοτικότητά τους στη δουλειά.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: