Μνήμη: Η καλή αναπνοή σας βοηθά να θυμάστε περισσότερο

26-12-2016
Η καλή και σωστή αναπνοή είναι αρκετά σημαντική για τον οργανισμό μας και τη γενικότερη υγεία μας. Φαίνεται όμως πως βοηθά και στη μνήμη. Όπως βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες, η καλή αναπνοή ιδίως από τη μύτη «φρεσκάρει» τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν 60 εθελοντές στους οποίους έβαλαν να δουν εικόνες προσώπων με διάφορες εκφράσεις, όπως έκπληξη, φόβο κ.ά.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν την έκφραση των προσώπων που είχαν δει.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, έδειξαν πως την καλύτερη μνήμη είχαν εκείνοι που εισέπνεαν βαθιά, όταν είχαν δει αρχικά τις εικόνες. Κάποιος αναγνώριζε σωστά ένα πρόσωπο δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγορα κατά μέσο όρο, όταν το είχε δει τη στιγμή της εισπνοής, σε σχέση με τη στιγμή της εκπνοής. 
Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, η εισπνοή ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη αλλά και την ψυχική διάθεση περισσότερο από την εκπνοή.
 
Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κριστίνα Ζελάνο «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει δραματική διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια της εισπνοής από ό,τι στη διάρκεια της εκπνοής. Όταν εισπνέετε, ενεργοποιείτε τους νευρώνες στον οσφρητικό φλοιό, στην αμυγδαλή και στον ιππόκαμπο, που όλα βρίσκονται στο μεταιχμιακό σύστημα».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: