1400 νέα ογκολογικά φάρμακα για 3.000 ενδείξεις αναπτύσσονται στα εργαστήρια

27-06-2019

Περισσότερα από 1.400 ογκολογικά φάρμακα για 3.000 διαφορετικές ενδείξεις αναπτύσσονται στα ερευνητικά εργαστήρια, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «επανάσταση» στο χώρο της ογκολογίας. Ενδεικτικό είναι ότι το 2018 διατέθηκαν πολλά καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα τα οποία χρειάστηκαν τουλάχιστον 10 χρόνια για να φθάσουν από τα εργαστήρια στους ασθενείς,

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης με θέμα “Ανοσοθεραπεία και ΕΣΥ- Πρακτικά θέματα” που διοργανώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «ΕΣΥ against cancer».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, «αυτά που έρχονται στην ογκολογία είναι προκλητικά, συναρπαστικά. Είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν σήμερα περί τις 700 εταιρίες που επενδύουν στην έρευνα και πάνω από 1.400 υπό ανάπτυξη ογκολογικά φάρμακα, σε φάση 1 και 2 κλινικών μελετών, και για 3.000 διαφορετικές ενδείξεις».

Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι θεραπείες αυτές «είναι θεραπείες με επίπτωση στους προϋπολογισμούς για την υγεία, με οργανωτικά ζητήματα, πχ για την αξιολόγηση των φαρμάκων ή για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Αυτό που πάντοτε τίθεται ως ερώτημα είναι αν μπορεί κι αν αξίζει να τα αγοράσει αυτά τα νέα φάρμακα το κάθε σύστημα υγείας».

Αναφερόμενος στην πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα, ο κ. Βοζίκης, σημείωσε πως μόνο σε 9 χώρες της Ευρώπης οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε πάνω από τα μισά ογκολογικά φάρμακα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.