14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Νοσημάτων του Εντέρου

26-12-2016

Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στον πυρήνα των οποίων βρίσκονταν οι νέες προκλήσεις και οι εξελίξεις στο πεδίο των θεραπειών που έχουν σήμερα στη “φαρέτρα” τους οι Έλληνες γιατροί ολοκληρώθηκε χθες, 5 Ιουνίου, η πρώτη μέρα των εργασιών του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ)

Κατά τη διάρκεια Προσυνεδριακού Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευής 5 Ιουνίου, εκατοντάδες  γαστρεντερολόγοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο γύρω από τα νεότερα στην επιδημιολογία των Ι.Φ.Ν.Ε., όσο και γύρω από τη συμβολή των απεικονιστικών μεθόδων στην παρακολούθηση των νόσων Crohn και Ελκώδους Κολίτιδας. 

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε επίσης σχετικά με την Ενότητα που αφορούσε στους Θεραπευτικούς Στόχους και τα Φάρμακα στις Ι.Φ.Ν.Ε., στο πλαίσιο  της οποίας ο Γαστρεντερολόγος, Επιμελητής Α’ στο νοσοκομείο Λαϊκό, κ. Γεώργιος Μπάμιας και ο Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κ. Νικόλαος Βιάζης, ανέλυσαν τη σημασία καθορισμού των θεραπευτικών στόχων στη βάση της παθογένειας των Ι.Φ.Ν.Ε., εστιάζοντας στην εξουδετέρωση των φλεγμονωδών κυτταροκινών- μπλοκάρισμα TNF και στην καταστολή της φλεγμονής. 

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης όλα τα νεότερα αποτελέσματα αξιολόγησης των ήδη υπαρχόντων και των υπό ανάπτυξη μορίων για τη θεραπεία των  Ι.Φ.Ν.Ε. (μεταξύ άλλων και οι μελέτες Gemini I & II για τη βεδολιζουμπάμπη).

Ειδική αναφορά, δε, έγινε και στα βιοομοειδή, για τα οποία παρουσιάστηκαν τόσο τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα γύρω από την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους, όσο και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για την κατηγορία αυτή φαρμάκων στη χώρα μας. 

“Ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε τα Συνέδρια είναι για να στήσουμε τους ιστούς σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά  και σε κλινικό επίπεδο, προωθώντας την έρευνα σε ωφέλεια των ασθενών” ανέφερε ο κ. Σπυρίδων Μιχόπουλος κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ την άποψη ότι η οικονομική κρίση πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για αλλαγές τόνισε από την πλευρά του,  ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Μ.Ι.Φ.Ν.Ε., κ. Γεράσιμος Μάντζαρης.