15ο Συνέδριο της ΕΣΔΥ: Το “μπρα ντε φερ” των εταίρων με τον υπουργό

26-12-2016

Περίπου μια μίση ώρα κράτησε το μπρα ντε φερ των θεσμικών εταίρων της Υγείας, γιατρών, εκπροσώπων  φαρμακευτικών  εταιρειών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών με συντονιστή τον δημοσιογράφο  Νίκο Φελέκη υπό την επιστασία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής και εμπνευστή του συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που διοργανώθηκε για 10η συνεχή χρονιά κου Γιάννη Κυριόπουλου με τίτλο για φέτος:  «Υγεία 2020: από τη Ρητορική στην Τεκμηρίωση για το Μέλλον του Υγειονομικού Τομέα».

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαιώνοντας το συγκροτημένο τρόπο σκέψης που του αναγνωρίζουν πολλοί, ξεπέρασε όλες τις σκοπέλους με μια δομημένη επιχειρηματολογία ισορροπώντας με άνεση στον θεσμικό του ρόλο στηριζόμενος στην εμπειρία που  απέκτησε στα θέματα της υγείας κατά τη θητεία του στο υπουργείο, αλλά και στις σπουδές του στο δίκαιο της ηθικής και της φιλοσοφίας τις οποίες  και επικαλέστηκε όταν θεώρησε ότι πρέπει να ανταποδώσει συγκεκριμένο «χτύπημα».  Έτσι δε δίστασε να μιλήσει για το σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» τα αιτήματα των εταίρων ότι «δε ξέρω εάν μαζί τα φάγαμε, το σίγουρο είναι ότι μαζί πρέπει να τα πληρώσουμε». Αίσθηση έκανε και η παλιακή αλλά με πολύ νόημα φράση που χρησιμοποίησε σε μία αποστροφή του λόγου του  «Μεταξύ μας ΜΕΤΑΞΑ». 

Πρώτος ρώτησε τον υπουργό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας κος Μιχάλης Βλασταράκος εάν πιστεύει ότι με 4,5 % του ΑΕΠ, όταν έρευνες δείχνουν ότι από το 6% και κάτω, τα καμπανάκια χτυπούν «κόκκινο» για τη δημόσια Υγεία, ο ίδιος πιστεύει ότι μπορούμε να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα Υγείας.

Ο κος Βορίδης απάντησε ότι όταν είχαμε τριπλάσιο προϋπολογισμό για την Υγεία δε σήμαινε αυτό και καλύτερο σύστημα Υγείας και πως το κλειδί είναι να έχουμε μεγαλύτερη αποδοτικότητα των πόρων που διαθέτουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση (πλαφόν, rebate, clawback) ούτως ώστε οι δαπάνες να πιάνουν τόπο, που για διάφορους λόγους δεν έπιαναν στο παρελθόν και να μπορέσουμε στο μέλλον να ανοίξουμε τη συζήτηση εάν είναι λάθος ο προϋπολογισμός και πως μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας.

Δεύτερος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας κος Γιώργος Πατούλης θέτοντας το ζήτημα της αμοιβής των γιατρών και των νησιωτικών περιοχών της χώρας που συχνά μένουν χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς και ενίοτε χωρίς καθόλου γιατρούς.

Ο κος Βορίδης παραδέχθηκε ότι οι μισθοί που δίνονται στους γιατρούς δεν αποτελούν κίνητρο για να τους κάνουν να θέλουν να πάνε να εγκατασταθούν στην Τήλο στη Λήμνο ή σε κάποιο άλλο νησί. Δήλωσε ότι είναι υπέρ του ανοίγματος ενός δημόσιου διαλόγου με την κεντρική διοίκηση και το οικονομικό επιτελείο για την κατάργηση  του ενιαίου μισθολογίου προκειμένου οι γιατροί να έχουν ελκυστικές αμοιβές για να πάνε να εργασθούν σε ένα νησί και να μην επιλέγουν να φεύγουν για το Βερολίνο όπου φαίνεται ότι τα πράγματα για αυτούς είναι «μια χαρά» σε αντίθεση με τη νησιωτική χώρα μας. 

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, εκπρόσωπος των εργαστηριακών γιατρών κος Βουγιούκας ο οποίος στο ερώτημα-αίτημα του «θα μας δώσετε πίσω αυτά που μας αρπάζετε, αφού με το ανήθικο καθεστώς των αυτόματων επιστροφών τα εργαστήρια οφείλουν να δώσουν πίσω πάνω από το 50% των διενεργούμενων εξετάσεων» δε φάνηκε να βρήκε ευήκοα ώτα ούτε από πλευράς υπουργού ούτε από πλευράς ακροατηρίου.

Ο κος Βορίδης απέρριψε την αιτίαση περί ανηθικότητας του μέτρου λέγοντας ότι οι συμβαλλόμενοι γνωρίζουν τους όρους της σύμβασης και εάν δε συμφωνούν μπορούν να μη συμβάλλονται με τον Οργανισμό. Υπογράμμισε επίσης ότι μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες υπάρχει μια προσαρμογή της τάξης του 30%, οπότε η λήψη μέτρων, ακόμη και εάν δεν είναι καλά στην εξατομικευμένη τους μορφή, καθίστανται αναγκαία για εξισορροπηθούν κακές πρακτικές του παρελθόντος. 

Σειρά είχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών κος Μπαρδής ο οποίος απεύθυνε το ερώτημα, γιατί δε φροντίζει το υπουργείο Υγείας, ώστε οι ρόλοι των παρόχων να είναι διακριτοί και δεύτερον πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το χρήμα να ακολουθεί τον πολίτη-ασθενή.

Ο υπουργός Υγείας αφού παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί περισσότερο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  απάντησε ότι τη λύση θα τη δώσει η «ΕΣΑΝ ΑΕ» το σύστημα αξιολόγησης και κοστολόγησης όλων των  ιατρικών πράξεων που λειτουργεί ως μεθοδολογικό εργαλείο για να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις τονίζοντας  ότι θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε το κόστος και μετά να παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κος Βασίλης Πενταφράγκας ο οποίος απεύθυνε το σταυρικό ερώτημα όπως το χαρακτήρισε ο κος Κυριόπουλος που επίσης εξήρε τις ελληνικές επιχειρήσεις για την ανταγωνιστικότητα τους, γιατί  με την απόφαση του ΣτΕ 3802 του 14 επιτρέπεται η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας των πρωτοτύπων φαρμάκων και όχι των γενοσήμων.

Ο κος Βορίδης αφού βρήκε την ευκαιρία να πει ότι το Συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε τη διοικητική πράξη του Υπουργείου για την αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας, επικαλέστηκε το επιχείρημα, ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στο παρελθόν προκάλεσε προκλητή  συνταγογράφηση με συνέπεια τον εκτροχιασμό των δαπανών. « Μεταξύ μας ΜΕΤΑΞΑ» είπε με νόημα ο κος Βορίδης,  υποστηρίζοντας ότι αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει στα πρωτότυπα φάρμακα αφού δε λειτουργούν σε καθεστώς ανοιχτού ανταγωνισμού ενώ προστατεύονται από την πατέντα τους και τη μοναδικότητα  τους. Πάντως δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό ένα παραθυράκι επανεξέτασης του θέματος μετά τις εκλογές και υπό της «αίρεσης του μέλλοντος» όπως χαρακτηριστικά είπε.  Παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο έκανε και ο κος Κυριόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι έτσι δεν προάγεται η υγεία των ασθενών αφού πρέπει οι ασθενείς, ότι φάρμακο και να παίρνουν να ξέρουν τι όνομα έχει. 

 Τέλος ο κος Φρουζής στην τοποθέτηση του, έθεσε το θέμα του κλειστού προϋπολογισμού με όλα τα αρνητικά απόνερα που εμπεριέχει στη χάραξη πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου. Η θέση της φαρμακοβιομηχανίας  είναι ότι clawback και rebate δεν ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να πάρουν διαρθρωτικά μέτρα αφού οι υπερβάσεις ούτως ή άλλως θα εισπραχθούν από τις επιχειρήσεις και έτσι οι μεταρρυθμίσεις πάνε πίσω.   

«Ερμηνεύοντας» τον κο Φρουζή ο κος Βορίδης είπε: Μας κατηγορείτε για πολίτικη οκνηρία  και λέτε ότι αφού υπάρχουν οι συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί μηχανισμοί δεν παίρνουμε κανένα μέτρο. Η απάντηση είναι ότι παίρνουμε» Πάντως παραδέχθηκε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενώ τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες και έκανε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η υπέρβαση για το 2015 δε θα είναι μεγαλύτερη από 100 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος υπογράμμισε εις επήκοον όλων, ότι ο κορβανάς είναι συγκεκριμένος  και ο προϋπολογισμός της Υγείας έχει να κάνει με το πως θα πάνε τα πράγματα για τη χώρα.