17 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

26-12-2016

Περίπου χίλια παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειές γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο «Health View» η κυρία Αθηνά Κολτσιδοπούλου Αθηνά, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η καρδιά του Παιδιού». Τα 500-600 παιδάκια χρειάζεται να χειρουργηθούν κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, και άλλα λίγο αργότερα. 200 παιδιά από τα 500 που χειρουργούνται θα πρέπει να επαναχειρουργηθούν. Είναι μεγάλο πρόβλημα ότι έχει κλείσει η καρδιοχειρουργική κλινική στο νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία» με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των απόρων παιδιών που απευθύνονται στο Ωνάσειο.

Η κυρία Κολτσιδοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες επισημαίνει τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης οι οικογένειες κυρίως αυτές που έρχονται από την επαρχία προκειμένου να εγχειριστούν τα παιδιά τους. Δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα της διαμονής αλλά και των επισκέψεων στους γιατρούς. Στο παρελθόν λέει η κα Κολτσιδοπούλου υπήρχε το παράδοξο να μην παρέχεται κάλυψη σε άπορα παιδιά από το δημόσιο για τα ιδιωτικά ελληνικά νοσοκομεία αντιθέτως υπήρχε κάλυψη εάν αυτά έφευγαν για να χειρουργηθούν σε νοσοκομείο του εξωτερικού. Τώρα από τη στιγμή που έκλεισε η καρδιοχειρουργική του Παίδων έχει δοθεί εντολή τα παιδιά να γίνονται δεκτά από το Ωνάσειο.

Με αφορμή μάλιστα την παγκόσμια ημέρα για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» διοργανώνει «Συμβολική Πορεία», την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο «ΑΠΣ Τελμησσός Ν. Μάκρης-Μαραθώνα». Η πορεία θα ξεκινήσει από το Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας στις 10.00 π.μ και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στις 12.00 π.μ. Στην αφετηρία και στον τερματισμό θα υπάρχουν περίπτερα για την ενημέρωση του κοινού όπου θα διανέμεται σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό, ενώ κατά την πορεία οι δρομείς του Κλασικού Μαραθωνίου, φορώντας κόκκινες μπλούζες θα μοιράζουν μπαλόνια και μεγάλες χάρτινες καρδιές.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο ανατομικό πρόβλημα στην καρδιά.