18ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: Οι φαρμακοποιοί πιο δυνατοί εάν είναι ενωμένοι

08-10-2017

Θετικά τα νέα για την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα. «Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας δείχνουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την έρευνα, γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται και με το γεγονός ότι το φαρμακείο δεν αποτελεί την επαγγελματική διέξοδο που αποτελούσε άλλοτε», υπογράμμισε στο πλαίσιο  συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του 18ου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιώργος Σπυρούλιας, μεταφέροντας την εμπειρία του από τους φοιτητές Φαρμακευτικής.

Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ελπίδα να σταματήσει το φαινόμενο του brain drain, κατά το οποίο «παράγουμε επιστήμονες και τους διώχνουμε, γιατί δεν μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε», εξήγησε ο καθηγητής. Μάλιστα έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέγοντας πως στο τμήμα του πέρασαν 8-9 χρόνια για να προκηρυχθούν νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, κ. Νικόλαος Κόλμαν, κάλεσε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να χρηματοδοτήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Πρέπει να σκεφθούμε ελληνικά και πιστεύω ότι αυτό θα μας πάει μακριά. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα, να δείξουμε εμπιστοσύνη στους νέους συναδέλφους, να συνεισφέρουμε όλοι μαζί, χωρίς ανταγωνισμούς. Αξίζει να επενδύσουμε στην ελληνική έρευνα, που σήμερα γίνεται σε επίπεδο μικροκλίμακας».

Με σύνθημα «Στο φάρμακο…τα πάντα ποιών», το 18ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο , που ξεκίνησε  τις εργασίες του την Παρασκευή στο Ζάππειο Μέγαρο και θα διαρκέσει ως και σήμερα  Κυριακή, έχει σαν στόχο να αναδείξει την πολυπλοκότητα των ρόλων του φαρμακοποιού. Από τη στιγμή που σε ένα ερευνητικό εργαστήριο θα ανακαλυφθεί μία ουσία και θα συλληφθεί η ιδέα για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, έως τη στιγμή που το φάρμακο θα καταλήξει στον οργανισμό του ασθενούς και θα τον κάνει καλά, εμπλέκονται πάρα πολλές ειδικότητες και επαγγελματικοί χώροι, στους οποίους ο φαρμακοποιός είναι σημαντικός και χρήσιμος.

Για να προστατευθεί ο πολυπαραγοντικός ρόλος του φαρμακοποιού, ο κ. Κόλμαν ζητά «να κλείσει επιτέλους η εκκρεμότητα που υπάρχει και να ιδρυθεί ένα επαγγελματικό επιμελητήριο των φαρμακοποιών»«Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν υπάρχει φαρμακευτικό επιμελητήριο. Είναι σημαντικό να μπουν κάτω από την ίδια στέγη όλοι οι φαρμακοποιοί με πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, τόσο εκείνοι που έχουν φαρμακείο, όσο κι εκείνοι που εργάζονται στην παραγωγή φαρμάκου σε ένα εργοστάσιο, εκείνοι που εργάζονται στα νοσοκομεία, οι πανεπιστημιακοίκ.ο.κ. Αν είμαστε ενωμένοι, τότε και η φωνή μας θα έχει μεγαλύτερη απήχηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλμαν. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά θέματα που επιχειρεί να αναδείξει το φετινό συνέδριο.

Τα τρία Έψιλον

Επιστήμη- Έρευνα- Επάγγελμα είναι τα τρία έψιλον, οι τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται και φέτος, το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο.

Κοινός διαιρέτης και των τριών αυτών αξόνων είναι, σύμφωνα με τον κ. Κόλμαν, το ήθος. «Ο επαγγελματισμός, η έρευνα και η εκπαίδευση, αποκτούν την κοινωνική τους διάσταση, μόνο όταν διαπνέονται από ήθος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Τα θέματα του συνεδρίου

Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι:

• Νομοθετικό Πλαίσιο: Τι άλλαξε; Τι δεν άλλαξε;

• Πόσο οι κώδικες δεοντολογίας επέδρασαν στην ορθολογική χρήση φαρμάκων;

• Φαρμακευτική Πολιτική στον πυρήνα της Δημόσιας Υγείας (rebate, clawback)

• Φαρμακευτική Πολιτική στον 21ο αιώνα

• Συνταγογραφικές επιλογές και θεραπευτικά πρωτόκολλα

• Η αναγκαία εμπλοκή

• Γενόσημα, Ανεκπλήρωτοι πόθοι

• Νόσοι φθοράς και αγωγές αναχαίτισής τους

• Ψυχικές διαταραχές εν καιρώ κρίσης

• Φαρμακευτικό Marketing

• Κλινικές μελέτες, έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων

• Η φαρμακολογία του φαρμακείου

• Φυσικά Φάρμακα

• Η Φαρμακευτική επιστήμη τον 21ο αιώνα

• Φαρμακολογία στη ΜΕΘ

• Γονιδιακή Αγωγή – Εφαρμογές N.M.R. στη μελέτη φαρμάκων.