200.000 ύποπτες συνταγές υπό έλεγχο. Για επικοινωνιακό πυροτέχνημα λίγο πριν τις κινητοποιήσεις κάνει λόγο ο ΠΦΣ

26-12-2016

Χιλιάδες συνταγές εμφανίζονται να έχουν εκτελεστεί τον Αύγουστο, παρόλο που φέρουν ημερομηνία έκδοσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με καταγγελία του  νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την Πέμπτη σε τυχαίο έλεγχο των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ έχει ζητηθεί και η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν κάποιος παραβίασε τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΥΚΑ).

«Πιθανότατα να οφείλεται σε τεχνικό λάθος», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι 200.000 αυτές συνταγές θα πληρωθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ . κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλου για 200.000 συνταγές «μυστήριο», ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοινώνει τα εξής :

Όλως τυχαίως ανακαλύπτονται «κομπίνες» λίγο πριν τις κινητοποιήσεις μας…

Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, από τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι η υποτιθέμενη κομπίνα είναι άνευ αντικειμένου. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνταγές που εκτελέσθηκαν νομίμως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ενόψει και της επερχόμενης κινητοποίησης του κλάδου τον Σεπτέμβριο.

Διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο ο ασφαλισμένος δικαιούται  στις επαναλαμβανόμενες συνταγές να παίρνει τα φάρμακα του νωρίτερα και ο φαρμακοποιός να καταχωρεί την  συνταγή.

Τι ημέρες εκείνες λογω της επερχόμενης κινητοποίησης ο κόσμος έσπευσε λίγο νωρίτερα να εκτελέσει τις συνταγές. Παράλληλα είχε «ανοίξει» και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για να τις δέχεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν  οι ασφαλισμένοι .

Παραμένει αταλάντευτη και διακηρυγμένη θέση μας ότι όταν πρόκειται για πραγματικές παραβάσεις, αυτές  πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα.

Βάννα Κεκάτου