21 νομοί χωρίς παιδίατρο του ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

«Κωφεύει το υπουργείο υγείας» καταγγέλλει η ένωση γιατρών ΕΟΠΥΥ και υποστηρίζει,  ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς. Καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται, ισχυρίζονται οι γιατροί και παραθέτουν στοιχεία προκαλώντας το υπουργείο να τα διαψεύσει.

Συγκεκριμένα αναφέρουν το παράδειγμα της ειδικότητας του παιδιάτρου  όπου σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο ιατρό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.α. Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.  Ενδεικτικό επίσης και το παράδειγμα του νομόυ Λασιθίου όπου  ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο νομός Λακωνίας 2, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας

μόλις από 2. Τα ίδια ισχύει και για όλες τις άλλες ειδικότητες πχ. νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας! Αν λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι υπάρχει και το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ όριο των 200 επισκέψεων, ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες !  

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ο αριθμός των νομών της χώρας που στερούνται τις παρακείμενες ειδικότητες, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και ΠΡΙΝ το κύμα αποχωρήσεων των ιατρών όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ένωσης γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ:

 ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΟΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 46

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 50

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ 49

ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ 45

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ 50ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ 36

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ 35

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ 39

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 9

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ 21

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ 30

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 49

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ 41

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 15

ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ 22

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ 28

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ 5

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 21

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 49

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 46

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ – ΦΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 17

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 40

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 31

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 35

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ 29

Οι αιτίες του κύματος φυγής από τον ΕΟΠΥΥ που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σύμφωνα με τους γιατρούς είναι οι εξής:

1. Η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), κάτω από την αξία ενός “κουρέματος” καθώς επίσης αμοιβή κάτω του κόστους για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις !

2. Η πολιτική του “δεν πληρώνω”. Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012, 300 εκ. ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 πάνω από 1 Δις !!!

3. Παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε 1 έτος από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν αποσταλεί στους ιατρούς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις τους, γεγονός που θέτει ερωτήματα σχετικά με την νομιμότητα όσων πληρωμών έχουν ήδη γίνει !

4. Απαράδεκτη γραφειοκρατία και εξοντωτικές διαδικασίες πληρωμής.

5. Απαξιωτική στάση του Υπουργείου απέναντι στους ιατρούς, θυμίζουμε δηλώσεις  αρμοδίων παραγόντων που καλούσαν τους ιατρούς ή να παραιτηθούν ή να αποδεχθούν την πολιτική των μη πληρωμών ως μέρος της σύμβασής τους !

6. Παντελής έλλειψη διαλόγου και σοβαρού σχεδιασμού πολιτικών υγείας.

Τέλος η Ενωση Γιατρών καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο αν. υπουργό κ. Μ. Σαλμά, να αναλάβει πρωτοβουλίες, με σκοπό να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα και ζητούν:

1. Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών, παλαιών και νέων. Τακτική ανά μήνα πληρωμή των νέων υποχρεώσεων του οργανισμού.

2. Άμεση αποστολή των συμβάσεων προς τους ιατρούς

3. Επαναφορά της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης στο ύψος των 20 ευρώ, δεν είναι λογικό η ιατρική επίσκεψη να αποτιμάται στα 6,5 ευρώ καθαρά και μάλιστα να πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών. Το επιπλέον οικονομικό κόστος αυτής της παρέμβασης δεν ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα! Την ίδια στιγμή μία επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων κοστολογείται από το ίδιο το κράτος μέχρι και 70 ευρώ !

4. Αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ καθώς από τα 6 Δις ευρώ μόνο το 1,8 % δίδεται για ιατρικές επισκέψεις, 4,3% για εργαστηριακές εξετάσεις και το 64% πάει σε φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός πρωτοφανές και μοναδικό !

5. Κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και θέσπιση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου, καθώς αυτό είναι απολύτως εφικτό με τα ηλεκτρονικά συστήματα και την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς.

6. Ισότιμη αντιμετώπιση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η πρόσφατη μείωση των τιμών των εξετάσεων κατά 25% ΜΟΝΟ για τον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί ανισότητες και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό όλα το ιδιωτικά εργαστήρια.

7. Συμμετοχή των ιατρών του ΕΟΠΥΥ στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων για το μέλλον του οργανισμού, όπως ορίζει άλλωστε και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

8. Ενιαίο, εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα συνταγογράφησης. Κατάργηση της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.

9. Σεβασμό και αναγνώριση από πλευράς υπουργείου υγείας του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του ιατρού.