Τσιόδρας: “22 νέα κρούσματα του κορονοϊού και ένας θάνατος μέσα στο 24ωρο” – Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων

Σωτήρης Τσιόδρας
15-04-2020

Μείωση στα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα σημειώνει η χώρα μας, όπως προκύπτει από την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με την νεότερη καταγραφή της επιδημίας COVID-19 την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, στα 2192 έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη χώρα, ενώ οι συνολικοί θάνατοι ασθενών που αποδίδονται στη νόσο έχουν φτάσει τους 102.

Μόλις 22 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 πιστοποιήθηκαν από τα Εργαστήρια Αναφοράς της χώρας, ενώ 1 άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά το τελευταίο 24ωρο.

“Πάμε καλά, είναι νωρίς για συζητήσεις για την άρση των μέτρων”, τόνισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Από τα 2192 κρούσματα στη χώρα, τα 559 κρούσματα (25,5%) σχετίζονται με ανθρώπους που είχαν πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 899 κρούσματα νόσησαν μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ασθενείς σε ΜΕΘ – Θάνατοι

Στους 72 είναι οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Από τους 72, οι 57 είναι άνδρες, ενώ οι 15 είναι γυναίκες. Το 82% πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.

Από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας έχουν καταφέρει να πάρουν εξιτήριο 29 ασθενείς

Τέλος καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 102 συνολικά στη χώρα. Από τους συμπολίτες μας που δεν κατάφεραν να νικήσουν τον ιό και κατέληξαν, οι 74  ήταν άνδρες και οι οι 28  γυναίκες. Είχαν διάμεση ηλικία τα 73 έτη, ενώ το 89,2 % είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της επιδημίας και μέχρι σήμερα έχουν συνολικά ελεγχθεί 50.771 κλινικά δείγματα

Τσιόδρας: “Δεν είναι ακόμα καιρός για επιστροφή στην κανονικότητα – Η επόμενη μέρα προετοιμάζεται”

«Δεν είναι ακόμα ο καιρός» απάντησε ο Σ. Τσιόδρας σε σχετική ερώτηση για την άρση των μέτρων, όσο το δυνατόν συντομότερα. Η μετάβαση στην επόμενη μέρα, εξήγησε, θα γίνει με το βλέμμα μας στραμμένο στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και να επαναξιολογούνται ανάλογα με τα δεδομένα, είπε.

Όπως ανέφερε, επίσης, γίνεται πολύς λόγος για τις χώρες που σταδιακά άρχισαν να αίρουν τα μέτρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Δανία, όπου ανοίγουν τα σχολεία αλλά με δρακόντεια μέτρα προφύλαξης για τους μαθητές. Πρόσθεσε ότι αν στη Δανία δουν δυο εβδομάδες αφότου ανοίξουν τα σχολεία ότι τα κρούσματα αυξάνονται, θα αναγκαστούν να τα ξανακλείσουν. «Ετοιμαστείτε για κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα γίνει, αυτό θα κάνουν όλες οι χώρες. Θα βλέπουν πως λειτουργούν τα μέτρα και αναλόγως θα πράττουν».

Σχολιάζοντας το ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι το ζητούμενο και στη χώρα μας είναι αυτό: «Τα ερωτηματικά για τη σταδιακή αυτή άρση των μέτρων ακόμα αιωρούνται. Μας ενδιαφέρουν βασικές παράμετροι όπως να συνεχίσουμε να επιτηρούμε καλά τη νόσο και να έχουμε διαγνωστική επάρκεια. Ναι στην αισιοδοξία αλλά με ρεαλισμό και απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι συζητιέται και σε ό,τι αποφασιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην χώρα μας υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι ηλικιωμένοι είναι κοντά μας, μένουν συχνά στο ίδιο σπίτι με εμάς, φυλάνε τα παιδιά μας κι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν στα σχολεία.