225 εκατομ. ευρώ κέρδος το χρόνο από τις Δομές Ημερήσιας Νοσηλείας

26-12-2016

Προς την σωστή κατεύθυνση εναρμόνισης της χώρας μας με τις υπόλοιπες του δυτικού κόσμου κινείται το Υπουργείο Υγείας, με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε σχέση με δομές Ημερήσιας Νοσηλείας, σύμφωνα με το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας.

Το Κολέγιο Οφθαλμολογίας καταγγέλλει δε τις αντιδράσεις κάποιων, οι οποίοι με πρόσχημα του τρόπου αδειοδότησης (προδιαγραφές με υπουργική απόφαση), εκφράζουν τα μεγάλα συμφέροντα κλινικαρχών που δεν επιθυμούν την λειτουργία Κλινικών Ημερήσιας Νοσηλείας.

Δεδομένου ωστόσο ότι η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, για την εκτόνωση της οποίας όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι οφθαλμίατροι, η απλοποίηση στις διαδικασίες αδειοδότησης των κλινικών αυτών (με υπουργική απόφαση), χωρίς να γίνουν ελαστικότερα τα απαραίτητα κριτήρια λειτουργίας τους, είναι απαραίτητη. Υπάρχουν αντίστοιχες προδιαγραφές σε όλο το Δυτικό κόσμο τις οποίες μπορούμε να υιοθετήσουμε και να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του νόμου που μένει ανενεργός από τον Φεβρουάριο του 2011.

Επίσης δε πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσουμε όπως επισημαίνει το Κολλέγιο Οφθαλμολογίας ότι η πρόσφατη μελέτη του οικονομικού τμήματος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε, ότι το οικονομικό όφελος από τη λειτουργία των δομών Ημερήσιας Νοσηλείας θα είναι 225.000.000 ευρώ ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μήπως αναρωτιούνται οι οφθαλμίατροι για κάποιους «τα χρήματα αυτά είναι περιττά για τον ελληνικό λαό;».