25χρονη νικάει τον καρκίνο των ωοθηκών και φέρνει στον κόσμο δύο υγιέστατα παιδιά

26-12-2016

Κατά την περίοδο της θεραπείας σύμφωνα με τον Δρ Βασίλη Αθανασίου Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών IVF Athens Center σε σχεδόν κάθε τύπου καρκίνου απαιτούνται χήμειο- ή ράδιο-θεραπείες οι οποίες όμως έχουν μία σοβαρή επίπτωση: καταστρέφουν τις γονάδες των κυττάρων της αναπαραγωγής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στις γυναίκες αυτή η επίπτωση ονομάζεται πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών , συνοδεύεται από απουσία εμμήνου ρήσεως και κατ΄επέκταση υπογονιμότητα στις γυναίκες που καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Όπως δείχνουν τα διεθνή στοιχεία, οι πρόοδοι των θεραπευτικών σχημάτων και του είδους της χήμειο- ή ράδιο-θεραπείας έχουν αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης σε περισσότερο από 90% σε νεαρά κορίτσια.

Έτσι, η χειρουργική αφαίρεση τμημάτων ή όλου του ιστού των ωοθηκών, η κρυοσυντήρηση και η διατήρησή του σε υγρό άζωτο πριν την θεραπεία του καρκίνου είναι επιβεβλημένη για τη διατήρηση της γονιμότητας, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με νέα κορίτσια.

Οι πρώτες προσπάθειες κρυοσυντήρησης τμημάτων ωοθηκικών ιστών σε διάφορα πειραματόζωα ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και έδειξαν ότι η όλη διαδικασία είναι εφικτή και εφαρμόσιμη και στους ανθρώπους, όπως άλλωστε η κρυοσυντήρηση  και άλλων γονάδων όπως σπέρματος, γονιμοποιημένων ωαρίων, βλαστοκύστεων κ.α.

Αυτό που ήταν πιο δύσκολο ήταν η επανατοποθέτηση του ιστού μετά την απόψυξή του και την αποθεραπεία της γυναίκας και έτσι η πρώτη διεθνής ανακοίνωση για γέννηση υγιούς παιδιού μετά από τέτοιου είδους διαδικασία  έγινε το 2004 από μία ομάδα ιατρών και επιστημόνων στο Βέλγιο.

Έκτοτε αναφέρεται ότι 20 περίπου παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν γεννηθεί από γυναίκες μετά από επιβίωση διάφορων τύπων καρκίνων αλλά και διάφορα είδη θεραπειών. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι από τον μικρό αριθμό των παιδιών που έχουν ήδη γεννηθεί πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία που επιβάλλεται να είναι εξατομικευμένη (αφού υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνων με διαφορετική πολυπλοκότητα) και η τεχνική που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να εξασφαλίζει την διατήρηση της υγείας της γυναίκας που έχει αποθεραπευθεί από μία πολύ σοβαρή ασθένεια.

Στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών υπάρχει μεγάλος αριθμός κρυοσυντηρημένων τμημάτων ωοθηκικών ιστών από νεαρές κοπέλες και γυναίκες. Η προσπάθεια και η ευχή όλων είναι να αποθεραπευτούν για να προχωρήσουν σε απόψυξη και μεταμόσχευση και πολυπόθητες εγκυμοσύνες που θα οδηγήσουν σε υγιή μωρά.