Πέστα ρε Παυλάρα …και σε συνέντευξη τύπου

28-12-2016

“Πιο πιθανό να φύγει η τρόικα παρά να δώσει συνέντευξη τύπου ο Πολάκης και ο Ξανθός”, έλεγε έμπειρος ιατρικός συντάκτης σε δημοσιογραφική συγκέντρωση πριν από λίγες μέρες. Είναι αλήθεια ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσα σε ένα χρόνο μία φορά κάλεσε τους δημοσιογράφους στη αίθουσα τύπου του υπουργείου στις 11 Απριλίου του 2016 όταν ήθελε να επικοινωνήσει στον κόσμο τα κριτήρια και τον τρόπο πρόσβασης των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός ο οποίος υποτίθεται ότι θα καθυστερούσε λίγο δεν έκανε πότε την εμφάνιση του σε εκείνη τη συνέντευξη.  Για πολλούς ήταν αναμενόμενο. Νωπή ήταν ακόμη η ανάμνηση της προηγούμενης συνέντευξης τύπου τον Δεκέμβριο του 2015, με την επεισοδιακή διένεξη και τον περίφημο «σκυλοδιάλογο», διένεξη στην οποία έδωσε συνέχεια ο κος Πολάκης  όταν σε κομματική συγκέντρωση γιατρών αδιαφορώντας για την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας έλεγε: «Έπρεπε να σηκωθώ επάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη, αλλά κράτησα την ψυχραιμία μου!».

Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου να έχει αποφασίσει να μη δίνει συνεντεύξεις τύπου, από την άλλη  αξιοσημείωτη είναι, η παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Ο κος Πολάκης δε, αποδεικνύεται ιδιαίτερα λαλίστατος στο facebook, όπου φαίνεται ότι στην κυριολεξία παίζει στο δικό του γήπεδο με τους οπαδούς του, να αποθεώνουν: «Πέστα ρε Παυλάρα!». Εκεί, πράγματι τα λέει.

Η αλήθεια είναι, ότι η πρόσκληση δημοσιογράφων σε συνέντευξη τύπου για κάθε αξιωματούχο ενέχει κινδύνους και πιθανότητες αποτυχίας. Συχνά οι δημοσιογράφοι και δη οι διαπιστευμένοι, σε συγκεκριμένους τομείς δεν έχουν μόνο γνώση των θεμάτων αλλά επίσης και πολύ καλή μνήμη και μεγάλη εμπειρία. Έχουν επίσης την ακόρεστη δίψα να βγάλουν είδηση, να ψάξουν, να ξεσκεπάσουν, να (ας μας επιτραπεί η έκφραση) να ξεμπροστιάσουν, ρήματα σύμφυτα με την λειτουργία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Επίσης συχνά για να είμαστε δίκαιοι, εξυπηρετούν και τη δική τους ατζέντα που μπορεί να έχει να κάνει, είτε με προσωπικές επιδιώξεις, είτε με σχέσεις με άλλους παράγοντες του χώρου, από τους οποίους ενδεχομένως επηρεάζονται. Το “bras de fer” μαζί τους, θέλει όχι μόνο άριστες γνώσεις των προβλημάτων του κάθε τομέα, αλλά και επικοινωνιακή δεξιότητα, ψυχραιμία και πολύ θάρρος. Δεν είναι πολλοί πολιτικοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν, οπότε η λύση των social media αποδεικνύεται εύκολος μονόδρομος. Βοηθάει βέβαια και το ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους δημοσιογράφους, στους θεσμούς και σε ότι εμπερικλείει, η αρνητικής  απόχρωσης λέξη συστημικό. Ως εκ τούτου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η συχνή αναφορά του κου Πολάκη στα συστημικά παπαγαλάκια προκειμένου να πυροδοτηθούν τα ανάλογα αντανακλαστικά.

Ζούμε στη “post-truth” εποχή, στην εποχή της μετα-αλήθειας  σύμφωνα με την καινούργια λέξη του Oxford dictionary που δεν είναι τίποτε άλλο, από την άρνηση της πραγματικότητας και των αληθινών γεγονότων που δημιουργούν αρνητική διάθεση. Ο όρος που πρωτοεμφανίστηκε το 1992 σημείωσε 2000% αύξηση της εμφάνισής του, το 2016. Ότι δε μας αρέσει, δεν το πιστεύουμε. Αντιθέτως η διάδοση κάθε είδους φήμης, ψευδούς ή ημι-ψευδούς είδησης κάθε υστερική φωνή, κάθε συνωμοσιολογική  ιστορία διακινούμενη μέσω των social media, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην επιθυμία- ανάγκη του κόσμου να ξεφορτωθεί αυτά που απεχθάνεται και φοβάται.

Έτσι λοιπόν και στο υπουργείο Υγείας γιατί να πρέπει να μπουν στον κόπο να κάνουν συνέντευξη τύπου; Ότι θέλουν, το λένε εκεί που θέλουν, χρησιμοποιώντας το μέσο που θέλουν και με τον τρόπο που θέλουν. Η εποχή των συνεντεύξεων τύπου πέρασε και τίποτε δε φαίνεται να ενοχλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάτι το οποίο δεν την τιμά. Είναι κρίμα, μία αριστερή κυβέρνηση να επιλέγει αυτή τη στάση ….Δεν αδικεί μόνο το δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατία αλλά και τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους σε όλο και σε πιο αντίξοες συνθήκες.

Υπουργέ και Αναπληρωτή Υπουργέ,  την καινούργια χρονιά καλέστε τους δημοσιογράφους και απλώς προετοιμαστείτε να απαντήσετε σε όλες αυτές τις «δύσκολες» ερωτήσεις για τις προμήθειες και τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία, για τα φάρμακα που πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά, για τη φαρμακευτική σας πολιτική  για την οποία κατηγορείστε ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς νέες θεραπείες, για τις επιτροπές που έχετε ορίσει και δε βλέπουμε αποτελέσματα των έργων τους… Μπορεί να έχετε τις απαντήσεις και για όσους δεν παρακολουθούν τον προσωπικό λογαριασμό του Αναπληρωτή Υπουργού στο facebook.

Και να μη στεναχωρηθείτε κε Πολάκη, που κανείς δε θα σας κάνει εκείνη την ώρα like, ή δεν θα σας μπιζάρει με comment του τύπου «Πέστα ρε Παυλάρα». Το δικό σας δικαίωμα θα το διατηρήσετε και μετά ποστάροντας στον προσωπικό σας λογαριασμό, ότι σας κάνει κέφι, το δικό μας όμως δικαίωμα, να θέτουμε ερωτήσεις, δεν μπορείτε να προσποιείστε ότι δεν υφίσταται.

 

Βάννα Κεκάτου