Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Βλάπτει τα νεφρά των παιδιών

04-01-2017

Πολλές φορές οι γυναίκες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, ορισμένοι γιατροί λένε στις γυναίκες καπνίστριες πως δεν είναι ανάγκη να το κόψουν εντελώς αφού η απότομη έλλειψη του μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Όμως, νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων τώρα δείχνει πως τα παιδιά των καπνιστριών ίσως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης.

Ερευνητές από το Τμήμα Φαρμακοεπιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία μελέτησαν σχεδόν 44.600 παιδιά έως την ηλικία των τριών ετών εστιάζοντας στην περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Journal of the American Society of Nephrology, έδειξαν πως σχεδόν το 5% των μητέρων κάπνιζαν μόνο πριν την κύηση και σχεδόν το 17% αυτών συνέχισαν και κατά τη διάρκεια της.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Κοτζι Καβακαμι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα παιδιά των εκείνων που συνέχισαν το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη είχαν 1,24 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ενδείξεις νεφρικής βλάβης, συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι μαμάδες δεν ήταν καπνίστριες.

Όπως τονισε ο Δρ Καβακαμι. «το μητρικό κάπνισμα κατά την κύηση είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό, το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και την ανεπάρκεια οξυγόνου στα νεογνά. Η μελέτη μας έρχεται να προσθέσει και τις νεφρικές βλάβες. Η πρόληψη της παιδικής πρωτεϊνουρίας είναι σημαντική καθώς μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε χρόνια νεφρική νόσο κατά την ενήλικη ζωή και μακροπρόθεσμα σε τελικού σταδίου νεφροπάθεια».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να κάνει το παιδί να καπνίσει κάνναβη στην εφηβεία
Πως το κάπνισμα κάνει κακό σε 323 γονίδια