Τι γίνεται στο έντερο σας αν καταπιείτε τσίχλα

09-01-2017

Υπάρχει ένας μύθος που λέει πως αν κάποιος καταπιεί κατά λάθος μια τσίχλα, αυτή θα παραμείνει στον οργανισμό του για τουλάχιστον επτά χρόνια. Αυτός ο μύθος δεν επαληθεύεται. Ειδικός βάζει τα πράγματα στη θέση τους κι εξηγεί τι πραγματικά ισχύει.

Όπως λέει ο Δρ. Michael F. Picco, γαστρεντερολόγος από τη γνωστή κλινική Mayo στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και μια τσίχλα έχει σχεδιαστεί για μάσημα και όχι για να την καταπίνουμε, γενικά δεν πρόκειται να πάθουμε κάτι το ιδιαίτερο σε περίπτωση κατάποσης. Ο μύθος σχετικά με τα 7 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί μια τσίχλα στον οργανισμό μας δεν επιβεβαιώνεται.

Εάν καταπιείτε τσίχλα, είναι αλήθεια ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τη χωνέψει. Αλλά δεν μένει στο στομάχι σας. Κινείται σχετικά άθικτη μέσα από το πεπτικό σας σύστημα και αποβάλλεται στα κόπρανα σας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν κάποιο παιδί καταπιεί πολλές τσίχλες ταυτόχρονα και έχει από πριν συμπτώματα δυσκοιλιότητας, τότε έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που τα έντερα φράζουν και χρειάζεται επέμβαση. Γι’ αυτόν το λόγο δημιουργήθηκε ο “μύθος” των 7 ετών, προκειμένου να αποθαρρύνονται τα παιδιά να καταπίνουν τις τσίχλες που μασούν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλήθεια ή μύθος: Η τσίχλα συμβάλει στην απώλεια βάρους
Αν σας έχει «κολλήσει» κάποιο τραγούδι, μασήστε τσίχλα