Ελέγξετε την όρεξή σας με 5 έξυπνες επιλογές!

18-01-2017

Σε έναν ιδανικό κόσμο τα γλυκά δεν θα είχαν θερμίδες και τα σουβλάκια και οι πίτσες θα βοηθούσαν στην απώλεια βάρους. Επειδή όμως η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τις σκέψεις αυτές, πρέπει να βρίσκουμε λύσεις οι οποίες θα μας χορταίνουν αλλά δεν θα μας παχαίνουν!

Φιστίκια Αιγίνης με λίγες θερμίδες

Οι ξηροί καρποί είναι από εκείνες τις τροφές που ενώ είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά όπως τα καλά ωμέγα 3 λιπαρά, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, είναι πλούσια και σε θερμίδες. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους ξηρούς καρπούς με τις λιγότερες θερμίδες, περιέχουν 4 θερμίδες το ένα ή αλλιώς  150 θερμίδες τα 50 φιστίκια. Ακόμη, επειδή μας δυσκολεύουν να τα ανοίξουμε δεν έχουμε την τάση να τα τρώμε γρήγορα άρα στο τέλος της ημέρας καταναλώνουμε λιγότερα γλιτώνοντας τις θερμίδες της «λαιμαργίας».

Ποπ κορν το εθιστικό

Είναι ένα από τα σνακ τα οποία μπορεί κανείς να παραφάει χωρίς να το καταλάβει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η υπερβολή επιτρέπεται! Ένα φλιτζάνι σπιτικό ποπ κορν, χωρίς βούτυρο ή λάδι, περιέχει 35 θερμίδες ή πιο απλά 3 χούφτες ποπ κορν έχουν 100 θερμίδες. Προσοχή όμως δεν μιλάμε για τον ποπ κορν του σινεμά το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 70 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Χρησιμοποιείστε τον παραδοσιακό τρόπο με την κατσαρόλα για να φτιάξετε σπιτικά ποπ κορν. Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων στο σπίτι σας μέσα σε μια χαρτοσακούλα τοποθετείστε μερικούς σπόρους καλαμποκιού, ζεσταίνετε και τα ποπ κορν είναι έτοιμα (δείτε πως εδώ). Αποφύγετε το λάδι κατά το μαγείρεμα και εάν επιθυμείτε προσθέστε το στο τέλος μαζί με άλλα μυρωδικά όπως η ρίγανη και το πιπέρι cayenne.

Αγγούρι το δροσερό

Μπορεί να γίνει ένα ιδανικό σνακ όταν πεινάμε, όταν βλέπουμε τηλεόραση ή πολύ απλά όταν αρχίζουμε το τσιμπολόγημα από ανία. Η δροσερή γεύση και η υφή της φλούδας το κάνουν σχεδόν εθιστικό. Ένα μεγάλο αγγούρι έχει μόλις 45 θερμίδες. Εάν μάλιστα το κόψετε σε μικρά μπαστουνάκια θα σας φανεί πολύ μεγαλύτερη η ποσότητα. Προσθέστε ξύδι και αλάτι για να του δώσετε μία πιο ιδιαίτερη γεύση. Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετεκαρότο, πιπεριές, κολοκυθάκια, σέλερι ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας.

Τσιπς σπανάκι τα υγιεινά

Κι όμως! Τα τσιπς από πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι το νέο trendστην Αμερική. Το σπανάκι, και το λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα kale, είναι ίσως οι καλύτερες επιλογές για τσιπς. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, ειδικά για όσους δεν συμπαθούνε τα λαχανικά, αρκεί όμως να τα δοκιμάσετε μία φορά! Απλώστε σε ένα ταψί τα φύλλα από baby σπανάκι, ψεκάστε με λίγο ελαιόλαδο και μίγμα μπαχαρικών, ψήστε για περίπου 8 λεπτά στους 170 0C και το σπανάκι θα έχει μετατραπεί σε ένα τραγανό σνακ με λίγες θερμίδες.

Τσάι, νερό, ροφήματα χωρίς ζάχαρη

Μας ενυδατώνουν και μας κάνουν να ξεχάσουμε την πείνα του μυαλού.

Όταν αποφασίζετε να το παρακάνετε προτιμείστε λιγότερο επεξεργασμένες τροφές και καταλήξτε σε περισσότερο φυσικές επιλογές. Για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί με τις βιταμίνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και φυτικών ινών που γεμίζουν το στομάχι μας καλύτερα και με λιγότερες θερμίδες. Αντίθετα, φαγητά με πολλές θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (γλυκά, έτοιμα γεύματα, λιπαρές τροφές) μας δίνουν πολύ ενέργεια και ευχαρίστηση αλλά δεν μας χορταίνουν.Είναι στο χέρι σας λοιπόν να κάνετε την πιο σοφή επιλογή!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com