Με την παρουσία του Ιάπωνα Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Masuo Nishibayashi, ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Επεμβατικής Γαστρεντερολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο της ELPEN (Ε&ΠΚ), σε συνδιοργάνωση με το Ενδοσκοπικό Τμήμα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ). Οι 44 εκπαιδευόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία), αφού παρακολούθησαν το Σεμινάριο υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος, είχαν την τιμή να παραλάβουν από τον αξιότιμο Πρέσβη κ. Nishibayashi, δίπλωμα συμμετοχής πιστοποιημένο με μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME). Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2014, υπό την Αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού (ESDO) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Γαστρεντερολογίας (ESGE).
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν θεωρητικές διαλέξεις 2,5 ωρών ενώ ακολούθησαν 6 ώρες hands on πρακτικής εξάσκησης σε σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές που δίδαξαν μεταξύ άλλων, οι διεθνούς φήμης Γαστρεντερολόγοι από την Οσάκα της Ιαπωνίας οι κ.κ. Takataro Fukuhara, Τμήμα Μοριακής Γενετικής, Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Επιστήμης, Τμήμα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας (3rd Department of Internal Medicine, Kansai Medical University) και Yoriaki Komeda, Νοσοκομείο Wakakusa Daiichi, Τμήμα Γαστρεντερολογίας (Ενδοσκοπικό Κέντρο). Τo Σεμινάριο οργανώθηκε από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Δελή, Δρ. Γαστρεντερολόγο, Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Metropolitan”, Παναγιώτη Κασαπίδη, Δρ. Γαστρεντερολόγο, Πρόεδρο του Ενδοσκοπικού Τμήματος της ΕΓΕ (Kεντρική Κλινική Αθηνών), Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, Δρ. Γαστρεντερολόγο, Πρόεδρο ΕΕΟΠ, (Διευθυντή Μονάδος ΙΦΕΝ Ιασώ General), Γεώργιο Τριμπόνια, Δρ. Γαστερντερολόγο και Απόστολο Παπαλόη, Δρ. Βιολόγο, Διευθυντή Ε&ΠΚ ELPEN. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν ως Εκπαιδευτές, Ομιλητές και Συντονιστές, οι Γαστρεντερολόγοι, κ.Γ. Αλεξανδράκης, κ.Ι. Βλαχογιαννάκος, κ. Κ. Δελής, κ. Π. Κασαπίδης, κ. Σ. Μπασιούκας, κ. Δ. Ξυνόπουλος, κ. Μ. Πάνος, κ/α Κ. Παρασκευά, κ. Κ. Τριανταφύλλου, κ. Ι. Τριανταφυλλίδης, κ. Γ. Τριμπόνιας, κ. Χ. Τζάθας, κ. Δ. Χριστοδούλου και ο Ογκολόγος κ. Π. Μιχελάκος.
Οι ενδοσκοπικές τεχνικές που παρουσιάστηκαν αποτελούν την πιο Σύγχρονη Γνώση στη Γαστρεντερολογία, στις οποίες εκπαιδεύτηκαν και οι 44 εκπαιδευόμενοι, και περιελάμβαναν Ενδοσκοπική Εκτομή του Βλεννογόνου (EMR), Ενδοσκοπική Υποβλεννογόνια Εκτομή (ESD), Clipping – Stenting Techniques, Ενδοσκοπική Πολυπεκτομή, Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP).
Η Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Σεμιναρίου σημείωσε ότι «Οι διεθνούς αναγνώρισης επιστήμονες από την Ιαπωνία, το υπερσύγχρονο ερευνητικό Κέντρο και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της ELPEN κατέστησαν το Σεμινάριο ένα πραγματικό υπόδειγμα εκπαίδευσης. Πρόθεσή μας είναι το Σεμινάριο να επαναληφθεί και στο μέλλον, με στόχο ακόμα περισσότεροι Γαστρεντερολόγοι να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην επεμβατική Γαστρεντερολογία.»
«Η παρουσία του αξιότιμου κ. Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, των δύο εξαίρετων επιστημόνων από την Ιαπωνία και όλων των επιφανών Ελλήνων Γαστρεντερολόγων, επισφραγίζουν την δέσμευση της ELPEN να προσφέρει αδιαλείπτως στην επιστημονική κοινότητα συνεργασίες υψηλού επιπέδου που διευρύνουν την επιστημονική γνώση και συμβάλουν στην δια βίου ιατρική εκπαίδευση. Είναι τιμή μας που για δεύτερη φορά μετά το 2009, συμβάλλαμε και εμείς στην πραγματοποίηση ενός άρτιου εκπαιδευτικού σεμιναρίου παγκόσμιας εμβέλειας. Η ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων θέτει τα θεμέλια ώστε το Σεμινάριο να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον,» ανέφερε ο Δρ. Α. Παπαλόης, Βιολόγος, Διευθυντής Ε&ΠΚ ELPEN.