3 «άγνωστοι» στην εξίσωση της ευτυχίας

26-12-2016

Γονίδια, γεγονότα και αξίες. Αυτοί είναι οι 3 γνωστοί – «άγνωστοι» παράγοντες στην εξίσωση της ευτυχίας σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες και ιστορικό 40 ετών από το 1972 που είχε το πανεπιστήμιο του Σικάγο το 2103. Το 2015, ο δρ Αμιτ Σουντ, καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής της γνωστής Mayo Clinic στη Μινεσότα, προτείνει με το το βιβλίο του, ένα πρόγραμμα τεσσάρων βημάτων και δέκα εβδομάδων, το οποίο έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να μειώσουν το άγχος και να βρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή. Στο βιβλίο του «The Mayo Clinic Handbook for Happiness: A Four-Step Plan for Resilient Living», o δρ Σουντ παραθέτει τα τέσσερα βήματα που πρέπει να τολμήσουμε:

  1. Θετικά συναισθήματα: Εστιάζουμε καθημερινά σε 3 θετικά συναισθήματα με τη σειρά, ευγνωμοσύνη, συγχώρεση, καλοσύνη, αποδοχή) με την τεχνική 5-3-2. Δηλαδή, όταν ξυπνάμε το πρωί σκεφτόμαστε 5 ανθρώπους για τους οποίους νιώθουμε ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στη ζωή μας. Μόλις βλέπουμε τα μέλη της οικογένειάς μας το πρωί αφιερώνουμε τα 3 πρώτα λεπτά συμπεριφερόμενοι σαν να έχουμε πολύ καιρό να τα δούμε. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία μας όταν τα 2 πρώτα δευτερόλεπτα που βλέπουμε έναν άλλον άνθρωπο του ευχόμαστε νοερά «να είναι πάντα καλά».
  2. Ποτήρι μισογεμάτο. Όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως το θέλουμε, εστιάζουμε σε ότι πήγε καλά μέσα στην όλη κατάσταση και όχι στα προβλήματα και τα αρνητικά στοιχεία.
  3. Σύνδεση σώματος – μυαλού: Δίνουμε βάρος σε δραστηριότητες που προάγουν τη σύνδεση σώματος και μυαλού (διάβασμα, γυμναστική, μουσική, τέχνες, διαλογισμός, τεχνικές αναπνοής).

Φυσική κατάσταση: Φροντίζουμε για την καλή φυσική μας κατάσταση, μαγειρεύουμε υγιεινά, τρώμε με ηρεμία και φροντίζουμε να βρίσκουμε στιγμές χαλάρωσης