30.000 φιάλες αίματος εισάγουμε κάθε χρόνο από την Ελβετία

26-12-2016

Σύμφωνο Συνεργασίας για τη θέσπιση Ημέρας Αφιερωμένης στον Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και το Μυελό των Οστών υπέγραψαν την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας και ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας». Έτσι, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας θεσπίζεται στα σχολεία ως Ημέρα Αφιερωμένη στον Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και το Μυελό των Οστών η 7η Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ εισάγουμε κάθε χρόνο από την Ελβετία 30.000 μονάδες αίματος. 

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σήμερα περισσότεροι από 500 εκατομμύρια πολίτες εξαρτώνται από την αιμοδοσία που προέρχεται από λιγότερους από 15 εκατομμύρια αιμοδότες. Ο αριθμός αυτός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες όλων των Ευρωπαίων. 

Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών και να μπει σε μια τράπεζα, απαιτείται μία μικρή ανώδυνη και εύκολη διαδικασία. Όταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης, θα απαιτηθούν μόνο δύο με τρεις ώρες για την λήψη του μοσχεύματος και αμέσως μετά ο εθελοντής είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην εργασία του. Να σημειωθεί ότι μόνο ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες βρίσκει συμβατό δότη στην οικογένειά του. 

Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, «είναι γεγονός ότι κατά την παιδική ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για την υγεία και την ευημερία ενός παιδιού. Ο καλύτερος τρόπος για να εμπεδωθούν συνήθειες και αξίες είναι να μεταδοθούν από τις μικρές ηλικίες, με την παρότρυνση και καθοδήγηση γονέων και δασκάλων. Αυτό είναι κάτι που στο Υπουργείο το πιστεύουμε και το υπηρετούμε». 

Και πρόσθεσε: «ορίζουμε την 7η Νοεμβρίου ως Ημέρα Αφιερωμένη στον Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και το Μυελό των Οστών και δίνουμε το ερέθισμα στους μαθητές να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς την στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα… Θεσπίζοντας αυτή τη μέρα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα αισθήματα αγάπης, αλτρουϊσμού και γενναιοδωρίας…Το μήνυμα του εορτασμού της 7ης Νοεμβρίου ως Ημέρας Αφιερωμένης Ημέρας στον Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και το Μυελό των Οστών είναι να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες και να μεταγγίσει στη νέα γενιά την ιδέα του Εθελοντισμού». 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε: «.Η συμφωνία που υπογράφουμε με το Υπουργείο Παιδείας για την επισημοποίηση της συνεργασίας μας και τη θέσπιση «Σχολικής Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και Εθελοντή Δότη Αιμοποιητικών Κυττάρων» καθίσταται το μέσο για να μεταφέρουμε στα παιδιά της πατρίδας μας το μήνυμα του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής προσφοράς. Η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον της κοινωνίας μας και γι’ αυτό είναι μεγάλη η σημασία τόσο της σωστής ενημέρωσης για θέματα κοινωνικά μέσα από τα σχολεία, όσο και του προσανατολισμού της παιδείας ως ανθρωπιστικής».