“Γιατί οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ απειλούν να αφανίσουν 5.000 επαγγελματίες ειδικής αγωγής”, συνέντευξη με τον Ιωάννη Σμοϊλη εργοθεραπευτή S.I.T.

28-01-2017

Γιατί αντιδρούν οι επαγγελματίες Υγείας στις νέες συμβάσεις που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ; Ποιες οι επιπτώσεις τους στους ασφαλισμένους και πόσο επωφελές μπορεί να είναι το νέο καθεστώς για ένα χώρο που έχει αφεθεί αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των ιδιωτών, αφού “όλως τυχαίως”, δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή να εξυπηρετεί  ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού; Πως αυτό το ευαίσθητο κομμάτι των ασφαλισμένων κινδυνεύει να μείνει  χωρίς πρόσβαση στις θεραπείες την ίδια στιγμή που κινδυνεύουν με επαγγελματικό αφανισμό 5.000 επαγγελματίες;

 

Ποιο είναι οι αλλαγές που φέρνουν οι νέες συμβάσεις ως προς την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων; 

Ως τώρα οι γονείς αποζημιώνονταν άμεσα από το ταμείο  και κάλυπταν τις θεραπευτικές συνεδρίες των παιδιών τους. Τώρα ο ΕΟΠΥΥ ζητά από τους παρόχους (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ) να συνάψουν συμβάσεις μαζί του ώστε  να αποφύγει την άμεση αποζημίωση. Αρχικά, αυτό ακούγεται θετικό εφόσον οι γονείς δεν θα εμπλέκονται καθόλου οικονομικά .  Η αλήθεια όμως είναι  μια περικοπή κατά 40-50% στην δαπάνη της ειδικής αγωγής  η οποία θέλουν να απορροφηθεί από τους θεραπευτές.  

Ποιος είναι οι λόγοι που οι επαγγελματίες στο χώρο της ειδικής αγωγής είναι αντίθετοι στο σχέδιο των νέων συμβάσεων;

Η σύμβαση που μας ζητείται  να υπογράψουμε είναι εξεφτελιστική. Ένα λευκό χαρτί που ο ΕΟΠΥΥ θα συμπληρώσει αφού υπογράψουμε και με το δικαίωμα  της αποκλειστικής , μονομερούς δυνατότητας την όποια στιγμή να τροποποιεί προς όφελος του την σύμβαση. Αυτό που γνωρίζουμε βεβαίως είναι το 20% έκπτωση (rebate) , την ενεργοποίηση του κόφτη σχεδόν ανά τρίμηνο (clawback)  και την εξόφληση του κυριολεκτικά πετσοκομένου αποδιδόμενου ποσού σε εμάς , στην καλύτερη περίπτωση μετά από 5 μήνες.

 Αυτός ο τρόπος πληρωμής όμως δεν δίνει κανένα περιθώριο λειτουργίας στους θεραπευτικούς χώρους (πως θα καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα – ενοίκιο –ΔΕΗ – ΟΤΕ – μισθοδοσία ασφαλιστικές υποχρεώσεις- φορολογικές υποχρεώσεις ; ). Επίσης, σημαντικό αν οφείλουμε έστω και ένα ευρώ  στο δημόσιο η ίδια η σύμβαση θα μας πετάξει έξω και φυσικά αυτό θα γίνει σύντομα γιατί κανείς δεν θα μπορεί να είναι συνεπής στις οφειλές του.  Όλοι οι επαγγελματίες με λύπη, έχουμε αντιληφθεί  ότι το υπουργείο εργασίας , οικονομικών και υγείας δεν έχουν συνεργασθεί . Πως είναι δυνατόν να μην τους αφορά;; τα νούμερα  με πολύ μετριοπάθεια αναφέρονται, 5000 και πλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Πως είναι δυνατό ένας χώρος,   που αποδίδει με άμεσους φόρους περισσότερα από 100 εκατομμύρια  (ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις )  να μην αφορά το υπουργείο οικονομικών και να θέλει να τον ισοπεδώσει? Πως είναι δυνατό το υπουργείο υγείας να κάνει κατά 40% μείωση της δαπάνης στην ειδική αγωγή ενώ διεθνώς τα ποσοστά των παιδιών που χρήζουν παρέμβασης αυξάνεται? Τα ποσά που διατίθενται  στην Ελλάδα για ειδικές θεραπείες είναι πολύ χαμηλότερα από όλες τις ευρωπαϊκές  χώρες.

Τι ευελπιστείτε ότι θα πετύχετε;

Να ακουστούν τα αιτήματα μας. Να δωθεί χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση . Να αναζητηθεί ένα νέο καθεστώς που θα φροντίζει  τα παιδιά, θα βοηθά τους ασφαλισμένους γονείς  και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στους θεραπευτές! Μέχρι τώρα οι μόνοι  που καθυστερούν είναι οι κύριοι του ΕΟΠΥΥ. Η όποια παράταση έχει δοθεί είναι για τους ασφαλισμένους  όχι για μας. Η επίσημη παράταση για το μήνα Φεβρουάριο για διαβούλευση είναι προσχηματική. Σε αυτό το διάστημα καμία επιστημονική ομάδα δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα , να διεξάγει ασφαλή συμπεράσματα και να κάνει προτάσεις οι οποίες να μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για εξορθολογισμό αλλά και βιώσιμη (επιστημονικά και οικονομικά ) λύση.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες στους ασφαλισμένους;

Οι διεθνείς πρακτικές αναφέρουν ότι η αιφνίδια αλλάγή του θεραπευτικού προσώπου μπορεί να πάει ως 1 χρόνο πίσω το παιδί. Επίσης, η σύμβαση δεν διασφαλίζει ότι ο επόμενος θεραπευτής θα συνεχίσει με το παιδί για το διαστήμα που αυτό χρειάζεται (ίσως δεν ανέφερα πριν ότι την όποια στιγμή μπορεί να διακοπεί η σύμβαση). Η θεραπευτική σχέση είναι μοναδική χτίζεται, κερδίζεται και για αυτό απαιτείται χρόνος. Επίσης, στα δικαιώματα του ατόμου ορίζεται σαφώς το αναφαίρετο δικαίωμα του ατόμου για ελεύθερη επιλογή του γιατρού, θεραπευτή . Με τη σύμβαση αυτά απλά χάνονται.

Από τη μεριά του ΕΟΠΥΥ μιλούν για ανορθολογισμό και υπερκοστολόγηση σε κάποιες από τις ιατρικές πράξεις που σας αφορούν. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι αυτό το καθεστώς πρέπει επιτέλους  να εκλείψει;

Χρόνια φωνάζουμε για ανακοστολόγηση των θεραπευτικών πράξεων βάσει των πραγματικών τιμών και σωστή τοποθέτηση βάσει διαγνωστικών κατηγοριών (ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ κλπ). Όμως τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας μάλλον το εξυπηρετούσε εργοθεραπεία 1,23, ατομική ψυχοθεραπεία από ψυχολόγο 2,26  κλπ , δύο διαγνωστικές κατηγορίες ( ήπιες δυσκολίες 250 ευρώ σοβαρές 440 ευρώ) .

Ποιοι τα έφτιαξαν ; Οι θεραπευτές σε αυτές τις φαεινές ιδέες δεν συμμετείχαν.

Είμαστε μία χώρα σε κρίση. Αυτό πως αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στο χώρο της ειδικής αγωγής;

Η ειδική αγωγή βρίσκεται σε μόνιμη κρίση, ποτέ δεν προσέχθηκε μάλλον απαξιωνόταν. Η ειδική αγωγή  για να λειτουργήσει σωστά έχει μεγάλο κόστος. Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν δημόσιες δομές για να καλύψουν τα παιδιά (ούτε μία) και οι  1-2 που υπήρχαν ως ‘’ημιδημόσιες’’ δομές  έκλεισαν με υπέρογκα χρέη. Οι ιδιώτες κρατούν χαμηλά το κόστος της ειδικής αγωγής για το ελληνικό δημόσιο. Αν πιστεύουν το αντίθετο, μπορούμε να προσφέρουμε τους χώρους μας  αλλά και τους ήδη εξειδικευμένους  θεραπευτές – εαυτούς μας (με δικά μας χρήματα – όχι του δημοσίου), να εργαστούμε ως δημόσιοι υπάλληλοι – όχι διαφορετικά και ο ΕΟΠΥΥ να αναλάβει την κάλυψη της μισθοδοσίας μας και των οικονομικών υποχρεώσεων των χώρων μας.