Διαβήτης: 3η αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά και τον καρκίνο στις ΗΠΑ

30-01-2017

Ο διαβήτης είναι μια επικίνδυνη και ύπουλη ασθένεια. Αν ο ασθενής δεν προσέξει, μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και για τη ζωή του. Φαίνεται πως στις Ηνωμένες Πολιτείες η εξάπλωση του διαβήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις αφού η ασθένεια προκαλεί το 12% των θανάτων.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLOS One. Βασίστηκε σε στοιχεία από τις αμερικανικές έρευνες National Health Interview Survey (NHIS) και National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Στοιχεία που ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, ο αριθμός των Αμερικανών που πεθαίνουν από επιπλοκές του διαβήτη είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Όπως προέκυψε, ο διαβήτης προκαλεί το 12% των θανάτων στις ΗΠΑ. Γίνεται λοιπόν η τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο.

“Ένας άλλος τρόπος διατύπωσης του συμπεράσματος της έρευνας είναι ότι αν ο διαβήτης εξέλειπε ως ασθένεια, ο αριθμός των θανάτων θα μειωνόταν κατά 12%”. Αυτό δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Σάμιουελ Πρέστον.
“Έχει προηγηθεί μόνο μία παρεμφερής ερευνητική προσπάθεια. Κι αυτή είχε βασιστεί σε στοιχεία από τη δεκαετία του 80 και από τις αρχές του 90. Η έρευνα αυτή έδειχνε ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στις επιπλοκές του διαβήτη αντιστοιχούσαν στο 4% περίπου του συνολικού αριθμού θανάτων”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί με διαβήτη έχουν περίπου 90% υψηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν διαβήτη. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο διαβήτης ως “βασική αιτία θανάτου” έχει σημαντικά υποβαθμιστεί στις ΗΠΑ.
“Στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται μόνο μία βασική αιτία θανάτου”, λέει ο Πρέστον. Ο ίδιος προσθέτει ότι “ο διαβήτης όμως δεν αναφέρεται όσο συχνά τυχαίνει να εμπλέκεται στον θάνατο ασθενών”.

Ο αριθμός των Αμερικανών διαβητικών αυξήθηκε σχεδόν κατά 300% το διάστημα 1980-2014. Από 5,5 εκατομμύρια που ήταν το 1980 έφθασε στα σχεδόν 22 εκατομμύρια.
“Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών αυξάνεται με πολύ αργό ρυθμό την τελευταία δεκαετία, ενώ το 2015 μειώθηκε λίγο”, επισημαίνει ο Πρέστον.

Όπως προσθέτει ο ίδιος “δεν έχει ακόμη αποδειχθεί στατιστικά. Είναι όμως αρκετά πιθανό η παχυσαρκία και ο διαβήτης συνδυαστικά να αποτελούν σημαντικό παράγοντα πρόκλησης αυτής της επιβράδυνσης. Θεωρούμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις θα αποδειχτούν χρήσιμες στο να βοηθήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια να διακριβωθεί ο ρόλος τους”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως ο διαβήτης επηρεάζει τις γυναίκες στο σεξ
Junk food: Είναι τόσο επικίνδυνο για τα νεφρά όσο ο διαβήτης