Άνοια: Η κακή υγεία της καρδιάς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

27-02-2017

Κι όμως! Τα προβλήματα καρδιάς μπορεί να έχουν κι άλλες επιπτώσεις από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου ενδεχομένως να διατρέχουν και υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 15.700 άτομα και των δύο φύλων που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη που ξεκίνησε το 1987 σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο στο Χιούστον του Τέξας. Έδειξαν πως κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο κίνδυνος άνοιας αυξήθηκε ως αναμενόταν. Αλλά τα άτομα που είχαν κίνδυνο καρδιακής νόσου αρχικά, όταν ήταν δηλαδή 45-64 ετών, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Πάνω από 1.500 άτομα εκδήλωσαν τελικά άνοια κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ο κίνδυνος ήταν 41% υψηλότερος στους μεσήλικες καπνιστές, 39% μεγαλύτερος σε άτομα με υπέρταση (140/90 mm Hg ή και περισσότερο) και 31% αυξημένος σε άτομα με οριακά υψηλή αρτηριακή πίεση (μεταξύ 120/80 mm Hg και 139/89 mm Hg).

Ωστόσο, ο διαβήτης στους μεσήλικες σχετίστηκε με τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, κατά 77%, συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από διαβήτη.

«Παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης ενισχύουν την πιθανότητα άνοιας εξίσου με την γενετική επιρρέπεια για εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ. Αλλά οι περισσότεροι εκ των παραγόντων αυτών είναι τροποποιήσιμοι. Και είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου τουλάχιστον στους μεσήλικες, αν όχι σε νεότερα άτομα», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Ρεμπέκα Γκοτεσμαν.

Άλλη μια έρευνα λοιπόν που αποδεικνύει πως στον ανθρώπινο οργανισμό τα πάντα συνδέονται. Πως το καλύτερο είναι να προσέχουμε κάθε πλευρά της υγείας μας ξεχωριστά ώστε να ζήσουμε πολλά χρόνια υγιείς και χωρίς προβλήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Οι συχνές ερωτικές επαφές στα 50 μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
Άνοια: Αυτό είναι το νέο σύμπτωμα της νόσου που πρέπει να προσέχουμε