Σεξ: Αυτοί είναι οι 3 τύποι των ανθρώπων που βλέπουν πορνό

14-03-2017

Όσο κι αν θεωρείται θέμα ταμπού όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν δει ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Τις λεγόμενες ταινίες πορνό. Ορισμένοι βέβαια βλέπουν πιο τακτικά από άλλους. Τώρα, Καναδοί επιστήμονες λένε πως μπορούν να κατατάξουν τους ανθρώπους που βλέπουν πορνό σε τρεις κατηγορίες. Μόνο από αυτές, όπως λένε, αποτελείται από ψυχικώς υγιή άτομα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ του Καναδά μελέτησαν 830 εθελοντές τους οποίους έβαλαν να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό τεστ για την online πορνογραφία, την σεξουαλική ευεξία και τις ερωτικές σχέσεις τους.
Με βάση τις απαντήσεις τους οι επιστήμονες όχι μόνο κατάφεραν να τους ταξινομήσουν σε τρεις ομάδες, αλλά επινόησαν και ειδικά τεστ που μπορούν να εξακριβώσουν σε ποια ομάδα ανήκει κάθε άτομο ξεχωριστά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine. Όπως έδειξαν η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού μπορεί να γίνει για ψυχαγωγικούς λόγους, εξαιτίας ψυχολογικού/συναισθηματικού στρες ή από ψυχαναγκασμό.
Οι μόνοι που θεωρούνται υγιείς είναι όσοι ανήκουν στην πρώτη ομάδα, δηλαδή όσοι βλέπουν πορνό για ψυχαγωγικούς λόγους, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφουν , από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην μελέτη τους το σχεδόν 72% ήταν γυναίκες, το 81,8% ετεροφυλόφιλοι, το 5,8% είναι ομοφυλόφιλοι και το 11,6% ετεροφυλόφιλοι.

Όσοι έβλεπαν πορνό για ψυχαγωγικούς λόγους του αφιέρωναν κατά μέσον όρο 24 λεπτά την εβδομάδα και είχαν χαμηλή βαθμολογία στα τεστ παρορμητικότητας, έντονων προσπαθειών να βρουν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό και ψυχικού στρες λόγω της χρήσης της πορνογραφίας.

Στην κατηγορία αυτή ανήκαν κυρίως γυναίκες και άτομα που βρίσκονται σε μόνιμες σχέσεις.

Οι άνθρωποι αυτοί ανέφεραν υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης στην αληθινή ζωή και χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής παρορμητικότητας, αποφυγής και δυσλειτουργίας.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει το 75% των ανθρώπων που βλέπουν πορνό στο Ίντερνετ, λένε οι επιστήμονες.

Τα άτομα με ψυχολογικό/συναισθηματικό στρες βλέπουν πορνό λιγότερο απ’ όλους, κατά μέσον όρο 17 λεπτά την εβδομάδα. Ωστόσο τα άτομα αυτά συσχετίζουν την κατάστασή τους με το πορνογραφικό υλικό που βλέπουν και νιώθουν έντονη ενόχληση, ντροπή, οικτίρουν τον εαυτό τους και αυτοτιμωρούνται.

Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχουν χαμηλή βαθμολογία στην παρορμητική ενασχόληση με την πορνογραφία και στις προσπάθειες να βρουν πρόσβαση σε αυτήν, αλλά υψηλή βαθμολογία στο έντονο συναισθηματικό στρες λόγω χρήσης της πορνογραφίας.
Αποτελούν το 12,7% των θεατών του ιντερνετικού πορνό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Υπάρχουν τέλος και όσοι βλέπουν πορνό ψυχαναγκαστικά. Πρόκειται κυρίως για άνδρες, οι οποίοι κατά μέσον όρο αφιερώνουν 110 λεπτά την εβδομάδα το διαδικτυακό πορνό, επειδή νιώθουν ότι πρέπει να το κάνουν και δεν μπορούν να αντισταθούν στην παρόρμησή τους.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υψηλή βαθμολογία στις προσπάθειες να βρουν πρόσβαση στην πορνογραφία, μέτρια βαθμολογία στο στρες που σχετίζεται με την πορνογραφία και την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλους στην ιδεοληπτική/ψυχαναγκαστική ενασχόληση με το πορνό.
Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές με αληθινούς ανθρώπους. Αποτελούν το 11,8% του συνόλου των τηλεθεατών του πορνό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ταινίες πορνό: Κάνουν τους άντρες να συμπεριφέρονται άσχημα στις γυναίκες
Σεξ: Πως το διαδικτυακό πορνό επηρεάζει τη σχέση σας