Πως αλλάζει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της εφηβείας

21-03-2017

Η εφηβεία είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους για την ζωή ενός ανθρώπου. Και από πλευράς σωματικής ανάπτυξης και από πλευράς ψυχικής ανάπτυξης. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες μπόρεσαν να καταγράψουν τις δομικές και λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή «Πέρελμαν» του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Νοσοκομείου Παίδων της πόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τους εγκεφάλους 934 ατόμων, ηλικίας οκτώ έως 22 ετών.

Οι Έλληνες επικεφαλής της έρευνας Χρήστος Νταβατζίκος και Αριστείδης Σωτήρας χρησιμοποίησαν εξελιγμένες πολυμεταβλητές τεχνικές, όπως η «μη αρνητική παραγοντοποίηση πινάκων». Μπόρεσαν λοιπόν να ρίξουν φως στον τρόπο που τα νευρωνικά δίκτυα του «πλαστικού» εφηβικού εγκεφάλου αλλάζουν με συντονισμένο τρόπο με το πέρασμα του χρόνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences. Με βάση αυτά, οι επιστήμονες θα είναι πλέον πιο εύκολο να εντοπίσουν κατά ένας έφηβος αποκλίνει και ο εγκέφαλός του φαίνεται ευάλωτος σε κάποια ψυχική διαταραχή. Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να μελετήσουν τη σχέση ανάμεσα στα κλινικά συμπτώματα και σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά «μοτίβα».

«Σε μια εποχή μεγάλων και πολύπλοκων δεδομένων, είναι μερικές φορές δύσκολο να δεις τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο. Κοιτάζεις τα δεδομένα και νομίζεις πως μπορεί να υπάρχουν κάποιες σχέσεις, αλλά ο εγκέφαλός μας και η οπτική ερμηνεία μας μπορούν να μας πάνε μέχρι ένα σημείο μόνο. Τώρα όμως διαθέτουμε ισχυρές πολυμεταβλητές μεθόδους, οι οποίες είναι σε θέση να συσχετίσουν όλα τα δεδομένα και να δουν βαθύτερα τι κρύβεται από πίσω, διακρίνοντας έτσι μοτίβα που δεν έχουν ποτέ πριν παρατηρηθεί» εξηγεί ο Δρ Νταβατζίκος.

«Μελετώντας τον εγκέφαλο με οδηγό τα δεδομένα, βλέπουμε συστηματικές σχέσεις μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, πράγμα που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τα μέρη του εγκεφάλου που μεταβάλλονται. Αυτό ανοίγει νέες “λεωφόρους” έρευνας, όσον αφορά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει συγκεκριμένες παθήσεις, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τον τρόπο που αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου διαταράσσονται κατά την εφηβεία», προσθέτει ο Δρ Σωτήρας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Επιθετικότητα και προβληματική συμπεριφορά στην εφηβεία: Φταίει ο εγκέφαλος;
Ο εγκέφαλος μας λειτουργεί ακόμα και δέκα λεπτά μετά τον θάνατο μας